A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

A Vörös Rébék színpadra állításával tiszteleg Tata, Arany János emléke előtt

Tata Város Önkormányzata és a Tatai Városkapu Közhasznú Zrt. idén nyáron mutatja be a „Vörös Rébék” című musical balladát, Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából. A készülő előadásról március 2-án, az Arany János- emlékév első napján tartottak sajtótájékoztatót Tatán, a Városháza dísztermében.

A musical ballada megszületése tisztelgés Arany János meghatározó és örökérvényű költészete előtt, s egyben része is annak a missziónak, mely a zenés színház közérthető nyelvén szólva hozza közel a valódi kultúrát a fiatalokhoz. Tata Város Önkormányzata az alkotói stáb mellé állt, felismerve annak a fontosságát, hogy találkozzon mai világunk művészi elhívása a múlt örökérvényű kérdéseivel. Tata nem csupán a tataiaknak szeretne ezzel az előadással maradandó élményt nyújtani, bízunk abban, hogy nyáron az ország számos más területéről, vagy éppen Felvidékről is sokan ellátogatnak majd hozzánk az előadás hírére. A produkció, mely bár zenés színházhoz méltóan közérthetően fogalmaz csodálatos dallamokon át, nagyszerű és látványos koreográfiával, színészi mélységeivel megpróbálja megteremteni azt a valódi színházi élményt is, mely számtalan örök kérdésre keresi a választ.

Michl József a sajtótájékoztatón elmondta:- Arany János nem egyszerűen költő, író volt, hanem nemzetünknek egy olyan kincse, aki mondataival és gondolataival folyamatos bíztatást, megnyugtatást, felmentést, bűnbocsánatot adott a magyar olvasóknak. A polgármester a készülő új darabbal kapcsolatban úgy nyilatkozott:- a darab olyan izgalmas emberi érzéseket és élethelyzeteket hoz elénk, amelyek mindannyiunk életében benne vannak – még ha próbáljuk is elfedni őket. A musical ballada azzal állítja elénk ezeket a helyzeteket, hogy a végén megoldást is ad rájuk, miszerint minden gonoszságunk, bűnünk, tévedésünk, aggódásunk ellenére mindig van kiút és felemelkedés. A mű lehetőséget ad arra, hogy a katarzis megélésével egy tisztulási folyamaton is áthaladjon a néző-fogalmazott a városvezető.

A Vörös Rébék, Arany János késői balladái közül talán a legeredetibb, mely egy népmondai töredék alapján íródott. A musical ballada, szerkezetében is Arany nagyszerű versét veszi alapul, s bár nem akarja a titokzatosságát, töredezettségét – mint műfaji alapvetést – megtagadni, mégis szolgál egyfajta történeti magyarázattal, s olyan kérdéseket vet fel, amelyekre talán minden nap keressük a választ:

- létezhet-e ok nélkül, eredendően a gonosz,

- meghatározza-e életünket egyetlen rossz döntés,

- hibázhat-e az, aki alapvetően jónak született,

- mennyire könnyen sodródunk bele vétkes harcainkba,

- van-e visszaút, ha már egyszer rossz útra léptünk, és

- felmenthet-e Isten, megtalálható-e végül a Hit minden bűnös ember számára?

Ezekre a kérdésekre reagál a színpadi változat, egyszerű, élhető és átérezhető szituációkban, emberivé varázsolva akár egy boszorkánynak hihető lény történetét, vagy varázsossá álmodva egy hétköznapi asszony meséjét.

Pesty-Nagy Kati rendező a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: - a kultúra megőrzése akkor a legvalódibb, ha életben is tudjuk tartani. Életben pedig akkor tudjuk tartani, ha a múlt szavait ötvözni tudjuk a mai lelkületünkkel, gondolatainkkal. Ezért van nagy jelentősége annak, hogy Arany János balladáját mi, a magunk életével és szellemiségével igazi színpadi művé formálhatjuk - nyilatkozta a darab megálmodója, aki külön köszönetet mondott Michl József polgármesternek és az Önkormányzatnak a produkció támogatásáért, majd bemutatta a darab alkotógárdáját.

A musical ballada szereposztása és alkotói:

Pörge Dani: Pásztor Ádám

Pörge Dani Édesanyja: Petrozsényi Eszter

Rébék: Kecskés Tímea

Kasznár:Vadkerti Imre

Sinkó Tera: Bucsi Annamária

Pap: Turek Miklós

Görög utazó:  Sándor Dávid

Bőgyy Bella (Tera barátnője): Mezei Kitty

Kácsint Kátó (Tera barátnője): Bodnár Vivien

Szellemhang (felvételről): Derzsi Joja

Koreográfus: Sándor Dávid

Vetítés: Papp Pala László

Zenei vezető: Derzsi György

Rendező: Pesty-Nagy Kati

A csütörtöki sajtótájékoztatón a produkció szereplői három dalt is bemutattak a készülő előadásból. A Vörös Rébék musical ballada ősbemutatója július 28-án, 21:00 órától lesz a tatai szabadtéri színpadon.