Koronavírus információs vonal telefonszáma: 06 80 277 455; 06 80 277 456

Kiosztották a „Legszebb Konyhakertek” verseny, és a „Virágos Város” program díjait

Tata Város Önkormányzatának Pénzügyi és Városfejlesztési Bizottsága a Környezetvédelmi Alap terhére hirdette meg tavaly a „Legszebb Konyhakertek” versenyt, valamint a „Virágos Város” díjat. A díjazottak elismeréseiket a Városháza dísztermében vehették át, április 11-én.

A „Legszebb Konyhakertek” pályázatra összesen öt kategóriában lehetett nevezni a balkontól a zártkerti kategóriáig. A program célja, hogy a kertművelők munkája a versenynek köszönhetően elismerést kapjon, és példájuk nyomán minél többen ápoljanak konyhakertet, az évszázadok során összegyűlt tudást, tapasztalatot ezzel is továbbadva a generációk között. Az elbírálásnál előnyt jelentett a környezettudatos: öko-, bio- módszerek alkalmazása, valamint a különféle ötletes technológiák használata.

A „Virágos Város” díj keretében a társasházak, vagy kertes házak előtti közterületek virágosítására lehetett pályázni. Sokaknak nem csak a saját kertjük rendezettsége, hanem az előttük található közterület virágosítása is fontos, ezért pénztárcájukat és erejüket nem kímélve mindent megtesznek azért, hogy  közterületeink is egyre inkább virágba borulhassanak. A díjjal a lelkes tataiak fáradozásait szeretnénk jutalmazni. A díjak átadásának helyszínén, a komposztálási pályázat komposzt ládái is átadásra kerültek.

Horváthy Lóránt, a Pénzügyi és Városfejlesztési Bizottság elnöke a díjakkal kapcsolatban elmondta: - számos jó példát kaptak a tataiaktól, akik között vannak visszatérő nyertesek is, ők már régóta szívükön viselik az épületek, társasházak környezetét. A program megmutatja azt is, hogy a tömbházi környezetet hogyan lehet beültetni a város, és a természet szövetébe. Az elnök hozzátette:- emellett a konyhakertek azért fontosak, mert példaként szolgálnak arra, hogyan lehet törekedni az önellátás felé, és segítik a régi föld és konyhakert művelési technikák megismertetését.

A Városházán húsz pályázó részesült elismerésben, ők kertészeti és vásárlási utalványokat kaptak ajándékba.