A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

„Emberré kizárólag a többi ember szemében válhat valaki”

Péterfy Gergely regényének állítását gondolatébresztőnek szánták a 24. Arany János Irodalmi Verseny szervezői, az Eötvös József Gimnázium magyartanárai. Az egész tanévet felölelő tehetséggondozó program − amelyet a Nemzeti Tehetség Program pályázata támogatott − az olvasást kedvelő 9. és 10. osztályos középiskolásokat szólította meg.

Április 7-én az az ötven diák érkezett a vizek városába, Tatára, akik a novemberi első, iskolai fordulóban a legjobb eredményeket érték el Arany János: Katalin, Nathaniel Hawthorne :A hétormú ház, Ambrus Zoltán: Midas király, Rejtő Jenő: Vesztegzár a Grand Hotelben, Szabó Magda: Mondják meg Zsófikának, Rónaszegi Miklós: A rettenetes Kartal és az idézett regény, a Kitömött barbár című regény ismeretéről.

Bár az időjárás nem volt kegyes az ideérkezőkhöz, mégis városi sétával kezdték a tatai napokat a versenyzők. Lévai Ádám művésztanártól sok érdekes dolgot tudhattak meg Tatáról az ország 21 középiskolájának döntősei és kísérőik. Szombaton, az ünnepélyes megnyitón Michl József polgármester köszöntötte az irodalom barátait, s kedves szavakkal invitálta a vendégeket arra, hogy térjenek vissza máskor is a városba. Miután Barsi Éva igazgató megnyitotta a versenyt, máris az írásbeli forduló feladatán töprenghettek a kis irodalmárok. Szövegalkotásukban az olvasott művek közül kellett kiválasztaniuk két-három alkotást, amire hivatkozva fejthették ki gondolataikat a cikk címében idézett Péterfy-állításról.

Sokat nem pihenhettek a versenyzők, hiszen a háromórás írásbelit a szóbeli fordulók követték. A Szabó Magda-regénybeli mondatról - „az emberek legtöbbjének folyton meg kell mondani, hogy szeretjük…, vagy meg kell mutatnunk úgy, hogy megértsék” – szép, elgondolkodtató szóbeli feleleteket hallhattak a zsűri tagjai, valamint a versenyzőknek szurkoló felkészítők, hozzátartozók. A délutáni második fordulóban A hétormú ház központi motívumára kellett reflektálniuk a diákoknak, s erre a szóbeli kifejtésre is, mindössze két perc állt rendelkezésükre.

A vasárnapi, harmadik szóbeli forduló meglepetésvendége Péterfy Gergely író volt. Az olvasó és a szerző találkozása emlékezetes marad mindkét fél számára. A versenyzők az idegenség problémájának megjelenési formáit emelték ki a regényből, értően, okosan érveltek állításaikkal. A záró fordulót követően előkerültek az Aegon-díjjal kitüntetett regény kötetei, s az író derűs mosollyal fogadta a dedikálást kérők kígyózó sorát.

Arany János születésének 200. évfordulója és a közelgő költészet napja alkalmából Petrozsényi Eszter színművész „Az életet már megjártam” című Arany János verseiből összeállított műsorát hallgathatták meg a résztvevők.

Az eredményhirdetésen  hatan arany-, öten ezüst- és kilencen bronzdiplomát kaptak az összesítésben legjobban szereplők. Közülük tizenegyen budapesti, kilencen vidéki középiskolák tanulói. Sajnos, ezúttal a döntőnek Komárom-Esztergom megyei tanulója nem volt.

A résztvevők elkészítették az ajánlott olvasmányok listáját a következő, 25. versenyhez, amelynek az előkészületei már el is kezdődtek.

 

Csúzyné Harasztosi Julianna

versenyszervező

Eötvös József Gimnázium és Kollégium

Tata