A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Tatán találkoztak a néphagyományőrző óvodák pedagógusai

Április 21-22-én Tatán rendezték a Néphagyományőrző Óvodapedagógusok Egyesületének XIX. Tavaszi Szakmai Találkozóját „Tiszta, mint a forrás…” címmel. 

A találkozón közel háromszáz óvodapedagógus vett részt, több mint ötvenen a határainkon túlról érkeztek városunkba. A kétnapos rendezvény fő témája a gyermeki viselkedéskultúra alapozása volt, a néphagyomány-éltetés módszereivel.

Fiú Ferencné, a programot szervező Fürdő Utcai Néphagyományőrző Óvoda vezetője a találkozóval kapcsolatban elmondta: az a céljuk, hogy az óvodáikba járó gyermekeket megismertessék a népi kultúrával, és átmentsék, valamint éltessék mindazt a hagyományokban rejlő tudást és értéket, ami felnőttkorban majd a gyerekek személyiségét gazdagítja.

A találkozó pénteki megnyitóján  Michl József, Tata polgármestere köszöntőjében kiemelte:- a város óvodáinak nemcsak az infrastrukturális fejlesztése fontos, hanem az is, hogy az intézményekben dolgozók minél inkább  megerősödjenek abban a szakmában, hivatásban és szeretetszolgálatban, amit a gyermekeinkért végeznek. Az óvodapedagógusoknak óriási szerepük van abban, hogy a családok, a közösségek erősek maradjanak, s ebbe beletartozik a szülőnevelés is, amelynek legfontosabb bázisa az óvoda. Az óvodai szakembereknek ezért nélkülözhetetlenül fontos a munkájuk, és nagy felelősségük van egy-egy település közösségi életében, értékeinek továbbadásában.

Bencsik János országgyűlési képviselő a megnyitón hangsúlyozta:- a legfontosabb az élő szépség, az élő szeretet, a teremtett világ és a teremtés rendjének ismerete. Az óvodapedagógusok ezt értik és érzik, ezt hordozzák a szívükön, és ezt adják tovább nap mint nap, s ez valósul meg akkor, amikor a gyerekek számára elhozzák a nemzedékeken átívelő, hagyományokra alapozódott tevékeny, élő életgyakorlat lehetőségét. Fontos az anyagi biztonság, de fontosabb, hogy a mindennapi betevő kenyér mellett ott legyen az az érzelmi és szellemi táplálék is, amely arra ösztönöz bennünket, hogy merjük jól érezni magunkat, merjünk szeretni és erős megtartó erejű közösségeket építeni - erre irányul az óvodapedagógusok szolgálata is, fogalmazott Bencsik János.

A program pénteken a Magyary Zoltán Művelődési Központban kezdődött, ahol a megnyitót követően szakmai előadásokat hallgathattak a résztvevők, akik délután Tata nevezetességeivel is megismerkedhettek, majd a szervező Fürdő Utcai Néphagyományőrző Óvoda látta vendégül a szakembereket, akik a helyszínen kipróbálhatták többek között a mézeskalács díszítést, a patkókészítést és a gyékényfonást is. A szombati napon, az egyesület közgyűlését követően a program az edzőtáborban folytatódott, ahol tanítványaival fellépett Kovács Ibolya citeraművész, valamint a Kenderke Berzenye és Fonóka csoportja, s az újabb szakmai előadások után a találkozó vendégei sétát tettek a Cseke-tó partján is.