A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Az év legnagyobb durranása - Tatai Patara:május 19-21

Május 19-21-én rendezik a 10. jubileumi Tatai Patara Török Kori Történelmi Fesztivált, melynek részleteiről Budapesten, a Stefánia Palotában rendezett sajtótájékoztatón számoltak be a program szervezői.

Az eredeti 1597-es eseményt felidéző fesztiválnak a hagyományokhoz híven idén is a tatai vár és a Kastély tér ad otthont, s a korhű ruhák, haditechnikai eszközök és autentikus csatajelenetek 10. alkalommal is egyedülálló élményt garantálnak a nézők számára, 500 hazai, cseh, szlovák, lengyel, finn, német, osztrák és olasz hagyományőr, valamint több száz további közreműködő egyedülálló összefogásának köszönhetően. A monumentális csatajelenetekben pikások, muskétások, janicsárok, azabok, seymenek és pattantyúsok mutatják be harci tudományukat a korabeli taktikának megfelelően, hadtörténész iránymutatásai alapján.

A kerettörténet szerint az 1594-ben kirobbanó újabb háborúban Tata négybástyás vára török kézen van, ami komoly akadálya a dunántúli keresztény hadmozdulatok sikeres indításának. A hadi kudarcokat látva gróf Pálffy Miklós komáromi főkapitány furfangos tűzmestereinek segítségével cselvetésre szánja el magát és 1597. május 23-án kapupetárdával „kopogtat be a várkapun”.

A „Tatai Patara 1597” Török Kori Történelmi Fesztivál évről évre egyre különlegesebb programokkal várja az érkezőket. Idén belemerülhetünk a 16-17. század életének mindennapjaiba, kipróbálhatjuk magunkat a korabeli mesterségekben vagy az akkori ételek elkészítésében, s a kóstolók után borral, serbettel vagy hűs forrásvízzel olthatjuk szomjunkat. Múltidéző kiállítások, lovasbemutatók, török kávékóstoltatás és gyönyörű hastáncosok is várják majd a látogatókat, akik a szigorúan őrzött hárembe is bepillantást nyerhetnek. A helyszínen a tarka vásári forgatagban mutatványosok, tűzzsonglőrök és a Nánai Sólymos Vitézek vidám, történelmi színielőadásai színesítik a programot, míg „Sarkantyú peng, szoknya lebben” a Borudvarban, ahol több száz néptáncos táncházzal és rangos Nemzetközi Néptánc Találkozóval készül az eseményre. Természetesen a fesztivál szombati napján ismét megrendezik a Katonazenekari Találkozót, melynek helyszíne a tavalyi év nagy sikere után ismét a Kossuth tér lesz.

A múlt és jelen összekapcsolása a fesztiválon– a legmodernebb haditechnikai eszközök felvonultatásával – idén is a 25. Klapka György Lövészdandár segítségével valósul meg, s mivel a szervezők külön figyelmet fordítanak a korszakhoz köthető évfordulókra, így 2017-ben a reformáció 500. évfordulóját is megünneplik: vándorprédikátorok, röplapok segítségével idézik majd fel a végvári katonaság és a mezővárosok lakossága között a 17. században gyorsan elterjedő reformáció legfontosabb tanításait, meghatározó képviselőit. A HM Protestáns Tábori Püspökség segítségével pedig látványos műsorral és ökomenikus istentisztelettel emlékeznek.

A rendezvényen a szórakozás és az élményszerű ismeretszerzés egyszerre adatik meg a látogatóknak, a gyermekek számára pedig a tanulás egy teljesen új dimenziója nyílik meg Aprajafalvában, ahol kézműves foglalkozások, csepűrágók tábora, valamint népi játszótér várja a kicsiket. A tavalyi nagy sikernek köszönhetően idén ismét lesz „Deák-Patara”, amit kifejezetten iskolások számára találtak ki a szervezők, izgalmas történelmi programokkal. Május 19-én, pénteken a Deák-Patara élő történelemóráján korabeli környezetben várják az érdeklődőket, akik aktívan (kipróbálva, megkóstolva, felvéve, felépítve vagy éppen lerajzolva) tapasztalhatják meg a 16. század szokásait, mindennapjait és a 21. század haditechnikáját. A hangsúlyt a kalandra, a játékra és a történelmi hűségre helyezik, amiről történészek, muzeológusok, hagyományőrök, múzeumpedagógusok gondoskodnak. Egy-egy állomáshely a török hódoltság korának egy-egy szimbolikus helyszíne lesz, ahova a gyerekek térkép segítségével jutnak majd el, s ahol a foglalkozás kiscsoportos munkával zárul. A szervezők ezzel a komplexitásában egyedülálló projekttel próbálnak segíteni a történelemoktatásban, az egész életen át történő tanulásban, a festőien szép környezetben maradandó élményt és használható tudást nyújtva minden korosztály számára.

A rendezvény weboldala: www.tataipatara.hu; , melyen a részletes programot is megtalálják az érdeklődők. Facebook: facebook.com/TataiPatara