Koronavírus információs vonal telefonszáma: 06 80 277 455; 06 80 277 456

Hármas jubileumi évfordulót ünneplünk Kárpát-medencei testvértelepüléseinkkel

Tata Város Önkormányzatának szervezésében rendeztek ünnepséget június 23-án abból az alkalomból, hogy idén jubileumi fordulóponthoz érkeztek városunk Kárpát-medencei testvérvárosi kapcsolatai: Szőgyénnel 20, Szovátával 15, Magyarkanizsával pedig 5 éves lett Tata testvérkapcsolata.

A hármas testvérvárosi évforduló megünneplésére városunkba érkezett delegációk tagjai a Városháza dísztermében gyűltek össze, ahol bemutattak egy ebből az alkalomból megjelent színes kiadványt, valamint egy közös nyilatkozatot is aláírtak.

Michl József, Tata polgármestere a testvértelepülési kapcsolatok fontosságáról szólva úgy nyilatkozott: - Ha a világ gondjaival, bajaival nagyon nehezen tudunk megküzdeni, akkor érdemes egy kicsit mélyebbre ásnunk és visszatekintenünk, erőt meríteni a múltunkból, városi, közösségi, családi, vagy akár nemzeti szinten is. A Kárpát-medencei testvérvárosi kapcsolataink arra ébresztenek rá, hogy ha vannak olyan testvéreink, akikkel egy nyelvet beszélünk, egy nyelven imádkozunk, és ugyanúgy gondolkodunk a nemzetről, akkor nem lehetünk gyengék, nem lehetünk elveszve, s hiába vannak körülöttünk trianoni határok, erősek maradunk. Ebben vagyunk mi felelősek, találkozásainkkor pedig ebben erősödünk meg újra és újra-fogalmazott a városvezető, aki a helyszínen bemutatta az „Összetartozunk” című új kiadványt, amelyben a testvérkapcsolataink történetéről, a települések mindennapjairól, az összetartozásunkról, közös élményeinkről és értékeinkről szóló írások szerepelnek, képes dokumentációkkal kiegészülve.

Ezt követően köszöntőkkel folytatódott az ünnepség, először Dr. Kancz Csaba kormánymegbízott, majd Borsó Tibor, a Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés alelnöke osztotta meg a jubileumokkal kapcsolatos gondolatait a vendégekkel.

Tata első Kárpát-medencei testvértelepülése az Érsekújvári járásban található Szőgyén község. A testvértelepülési megállapodás aláírására 1997-ben került sor, de a két település kapcsolata ennél sokkal régebbre, 1947-re, az úgynevezett csehszlovák-magyar lakosságcsere tragikus időszakára nyúlik vissza. Az ünnepségen Vígh Gábor szőgyéni polgármester köszöntőjét követően, bemutattak egy Szőgyénről készült új filmet is.

A szőgyéni kapcsolat sikere nyomán a Hetényi Tamás polgármester által vezetett tatai önkormányzati képviselő-testület 1999-ben hivatalos formában is kifejezte szándékát újabb határon túli magyar településsel való testvérvárosi kapcsolat létesítésére. Az erdélyi kapcsolatkötést két vegyészmérnöknek köszönhetjük: Vékony Ferencnek, az akkori tatai önkormányzati képviselő-testület egyik tagjának, valamint az erdélyi gyökerű Kríza Dánielnek. Kezdeményezésük eredményeként lett testvértelepülésünk a Tatától 650 kilométerre található híres sóvidéki turisztikai célpont, Szováta. Az ünnepségen a Szováta városát képviselő delegáció vezetője, Molnos Ferenc mondott köszöntőt, majd Tófalvi Edit énekelt.

Tata és Magyarkanizsa testvérkapcsolatát egyértelműen a sportnak, a futóversenyeknek és a futók közötti barátságnak köszönhetjük, a tatai Crisán Máriusnak és a magyarkanizsai Terzity Miroszlávnak kiemelkedő érdemei vannak a testvérvárosi együttműködés kialakításában. A Tata és Magyarkanizsa közötti testvérvárosi megállapodást, illetve annak megerősítését végül négyen írták alá: 2012. július 2-án Tatán Michl József polgármester és Nyilas Leonov Anita a magyarkanizsai községi tanács tagja, majd 2014. március 15-én Magyarkanizsán Nyilas Mihály polgármester és Robozné Schőnfeld Zsuzsanna alpolgármester. A Városházán most Fejsztámer Róbert polgármester mondta el ünnepi köszöntőjét.

A rendezvény zárásaként Szőgyén, Szováta és Magyarkanizsa delegációinak vezetői, valamint Tata polgármestere közös nyilatkozatot írtak alá. A nyilatkozat szövege a következő:

„Mi, akik a testvérvárosi jubileumot ünneplő Tata, Szőgyén, Szováta és Magyarkanizsa polgárait képviseljük, a Kárpát-medence-szerte magukat magyarnak valló emberek kulturális örökségét, a tudomány, a művészetek, a gazdaság és a sport területén elért eredményeit közös nemzeti kincsünknek tekintjük, és mindent megteszünk azért, hogy településeink polgárai ezeket az értékeket szabadon megismerhessék, békében, háborítatlanul megőrizhessék és gyarapíthassák. Valljuk, hogy a településeink közötti kapcsolatok maguk is értéket teremtenek, gazdagítják életünk mindennapjait és erősítik a magyarság összetartozását. Mindezekért a rendelkezésünkre álló eszközökkel a továbbiakban is segítséget, támogatást nyújtunk ahhoz, hogy településeink minél több polgára részesüljön – a testvérvárosi kapcsolatokban történő részvétel által is – az országhatárok által meg nem osztható, mert több mint ezer éve egy közösséget alkotó magyar nemzethez való tartozás felemelő élményében.”

A dokumentum aláírását követően Berényi Kornélia szavalta el Reményik Sándor: Örök tűz című költeményét. Az ünnepségen közreműködött Jenei Márta. A testvérvárosi küldöttségek programja a hétvégén folytatódik Tatán, vendégeink részt vesznek a Víz, Zene, Virág Fesztiválon, és más városi programokra is ellátogatnak majd.

CsatolmányMéret
PDF ikon osszetartozunk_201706.pdf24.52 MB