A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Tatai siker született az uniós energia-megtakarítási versenyen

Nagy sikerrel zárult a Tatai Közös Önkormányzati Hivatal részvétele a „Spórolunk@kiloWattal” elnevezésű uniós energia-megtakarítási versenyen. A hivatal több kategóriában is kiemelkedő helyezést ért el, miközben jelentősen sikerült csökkentenie az épület energiafelhasználását, és számos környezetbarát változást is tartósan bevezettek.

A Green Dependent Intézet szervezésében tavaly tavasszal hirdették meg a versenyt, „Spórolunk@kiloWattal” címmel a közszféra számára kilenc uniós tagállamban, köztük hazánkban is. Magyarországon 9 település versengett, 19 épülettel, a megmérettetésben a Tatai Közös Önkormányzati Hivatal is részt vett. A program célja volt a klímaváltozás elleni küzdelem, az energiahasználat és az ezzel kapcsolatos szokások megváltoztatása az irodákban.

A Kossuth tér 1. szám alatti hivatali épülettel együtt a kontinensen 180 középület mérte össze erejét, hatékonyságát, három területen. Az első az energia-megtakarítás, az energiafogyasztással kapcsolatos rossz szokások megváltoztatása, a második a legkreatívabb spórolási kampány megszervezése, a harmadik pedig a legjobb, legfenntarthatóbb energia-megtakarítási akcióterv kidolgozása volt. A három fő kategórián kívül még két versenyt hirdettek, ezeket azok a kollektívák nyerhették meg, amelyek a legnagyobb arányban töltötték ki a kérdőíveket. Mivel a közszférának példamutató szerepe és felelőssége van ezen a területen is, ezért a tatai hivatal fontosnak tartotta, hogy jó példával járjon elöl, és kampányával pozitív üzenetet közvetítsen a városban.

A program során Tatán megalakult egy munkahelyi EnergiaKözösség, amelynek feladata a kampány szervezése, koordinálása és lebonyolítása volt. A közösség létrehozott egy akciótervet, aminek alapján végrehajtották a helyi kampányt, és folyamatosan mérték az eredményeket. A versenyben való részvétel jó pár változást hozott a hivatal dolgozóinak életébe. A mérési időszak során számos területet kiemelten kezeltek, például a tudatosabb számítógép használatot (teljes áramtalanítás, képernyővédő megszüntetése, stb.); az elektronikus ügyintézés népszerűsítését (ezzel csökkentve a felhasznált papír mennyiségét); a kétoldalas nyomtatást; a szelektív hulladékgyűjtést; a lámpák optimális használatát; a fűtés és a klímarendszer az időjárásnak megfelelő, átgondolt használatát. Emellett praktikus ötletekkel segítették az épületben dolgozókat: igény szerint asztali lámpákat adtak a kollégáknak az alacsonyabb áramfelhasználás érdekében, az irodákba új növények kerültek a magasabb páratartalom elérése miatt, billenőkapcsolókat rendeltek a munkaasztalokhoz- hogy a teljes áramtalanítás egyszerűbb legyen, korszerű nyomtatókat és fénymásolókat telepítettek, LED-es izzókat helyeztek a világítótestekbe, beállították és ellenőrizték a hűtőszekrényeket, szelektív papírgyűjtőket helyeztek a fénymásolók mellé, újrahasznosított anyagból készült irodaszereket rendeltek, figyelemfelhívó plakátokat és matricákat helyeztek el a különböző helyiségekben.

Az erőfeszítések nyomán idén sikerrel zárult a kampány, hiszen a hivatal 2 első, 1 második, 1 negyedik és 1 hatodik helyezést ért el. A 2 első helyet kérdőívek kitöltésével szerezték meg, az alapkérdőívet a kollektíva 80 %-a, a kampányzáró kérdőívet pedig a 90 %-a töltötte ki, ami mutatja a dolgozók elkötelezett figyelmét a kampány iránt. A két győzelemért őshonos magyar gyümölcsfákat nyertek ajándékba, melyeket a növényeket igénylő munkatársak nevelnek fel a jövőben, saját kertjeikben. Az akciótervvel elért 2. helyezésüket egy 100.000 forint értékű ajándékutalvánnyal jutalmazták, amelyet biotermékekre költhetnek.

A hivatal összességében 3,4 %-os megtakarítást ért el az energiafelhasználás terén, amellyel a 6. helyen sikerült végezniük.