Koronavírus információs vonal telefonszáma: 06 80 277 455; 06 80 277 456

Tatára látogatott Joschi Ament, a Landsmannschaft der Deutschen aus Ungarn elnöke

Családjával érkezett Magyarországra Joschi Ament, a Landsmannschaft der Deutschen aus Ungarn („Magyarországot Elhagyni Kényszerülő Németek Szövetsége”) elnöke. Bár látogatása nem hivatalos volt, elutazott többek között a Békés megyei Elekre, ahová családi gyökerei fűzik- és ahonnan a II. világháború után a német lakosokat elhurcolták-, valamint Tatán találkozott Michl József polgármesterrel is.

Ahogyan Joschi Ament tatai látogatásán fogalmazott: - „Ő tulajdonképpen egy német Magyarországról”, s bár általában kitelepítésről beszélnek, de a németek tömeges elhurcolása a világháború után valójában nem kitelepítés, hanem kiűzés volt.

A szövetség munkájáról az elnök elmondta: - ápolják a tradíciót, a régi hagyományokat, kultúrát. A szervezet központja Gerlingenben van, ahol minden évben egyszer egy nagyszabású sváb bált rendeznek. Céljaikról Joschi Ament így nyilatkozott: - Fontos, hogy ne felejtsük el a múltat, és azt a hibát, amit a múltban elkövettek, még egyszer ne kövesse el senki, a történelmet pedig, amely szörnyű eseményeket szült, meg kell tanítani a mai fiataloknak. A szervezet egyébként számos kisebb egyesület működését fogja össze, így tartják életben az értékeket, tanítják az új generációkat és őrzik hagyományaikat.

Az idén tavasszal megválasztott elnök feladatának tekinti, hogy felélessze a korábbi kapcsolatokat, megerősítse és még aktívabbá tegye a szervezet működését, s minél inkább bevonja a munkába a fiatalabb generációkat. A tatai találkozás is ezért volt fontos számára, mert tovább erősíti a partnerkapcsolatot, főleg, mivel idén 30 éves testvérvárosi jubileumát ünnepli Tata és Gerlingen.

A két város együttműködéséről az elnök elmondta: - nagyon fontos ez a kapcsolat, hiszen ha tudunk közösen dolgozni és gondolkodni, akkor megismerjük és elfogadjuk egymást, s így bármilyen kérdés megoldható, és soha nem ismétlődnek meg a múlt szörnyű eseményei. A legfontosabb, hogy barátságban és háború nélkül tudjon élni Európa- fogalmazott Joschi Ament.