Koronavírus információs vonal telefonszáma: 06 80 277 455; 06 80 277 456

Megújul a várárok nyugati mederszakasza

Megújul Tatán a várárok vendégház előtti szakasza, a munkálatok a héten kezdődtek.

Az Önkormányzat egyik kiemelt célja, hogy visszatérjenek és megerősödjenek városunkban a halászathoz és a halfogyasztáshoz kapcsolódó hagyományok. Miután az Önkormányzat 2016-ban létrehozta a Tatai Öreg-tó Halászati Kft.-t, idén tavasszal több mint 500 mázsa halat telepítettek a tóba. Ez újra lehetővé teszi, hogy az október végi Öreg-tavi Nagy Halászfesztivál vendégei megcsodálhassák a hagyományos látványhalászatot, és igazi tatai halételeket kóstolhassanak.

A fejlesztések természetesen nemcsak a haltenyésztést érintik, többek között a teljes várárok rendbetétele is része a terveknek, így válhat igazán méltóvá ez a terület a vár épületéhez és környezetéhez. Ennek a folyamatnak az első lépéseként ezen a héten kezdődtek meg a vendégház előtti várárok szakasz megújítási munkái.

A várárok nyugati része Tata Város Önkormányzatának tulajdonában áll. Mivel a Tatai Öreg-tó Halászati Kft. idén extenzív halgazdálkodást folytat, a tóból a halállományt lehalászással a várárokban szeretnék kiemelni. Jelenleg azonban a várárok medre a Vecserei-zsilip és az első elzáró műtárgy közötti szakaszon nem alkalmas a halászatra, mert az a karbantartás hiánya miatt erősen eliszapolódott, így szükségessé vált a szóban forgó mederszakasz helyreállítása. Ennek során a következő munkákat végzik el:

 -Növényzet irtása és elszállítása kb. 1 200 m2-en.

  -Kb. 1 000 m3 mederanyag eltávolítása az érintett szakaszon, a mederanyagot  a nyugati parton elterítik és füvesítik majd.

 -Rézsűképzés gépi erővel, a zsiliphez tartozó építmények környezetét kővel erősítik meg, eltávolítják az egyenetlen felületeket.

A munkálatokat várhatóan október elején fejezik be.