A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Tovább erősödik a duális képzés a Jávorka Iskolában

Partnerségi együttműködés segíti a jövőben a duális képzést a Jávorka Iskolában, ahol már jó ütemben halad a kollégium épületének energetikai korszerűsítése is. A helyszínen október 19-én tartottak sajtótájékoztatót.

A Földművelésügyi Minisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara májusi partnerségi keretmegállapodása nyomán írtak alá további együttműködési megállapodásokat Tatán, a Jávorka Iskolában. A még magasabb színvonalú iskolai szakemberképzés, a tudás megújítása szakképzésekkel, valamint a felnőttképzési igények és a duális képzési rendszer kibővítése szorosabb együttműködést kíván az agrár-szakképző iskolák valamint az őket körülvevő gazdasági szereplők között. Ennek szellemében május 8-án írt alá keretmegállapodást Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, és Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke. A megállapodás célja a minisztérium fenntartásában lévő szakképző intézmények szakmai színvonalának fejlesztése, a jelentős szerepet betöltő agrárszereplők bevonásával. A tatai sajtótájékoztatón Dr. Szinay Attila jogi és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkár elmondta: - a helyi partnerségi megállapodások kulcsfogalma a duális képzés, amely megerősíti az iskolák és a cégek-vállalkozások közötti kapcsolatot, mely mára gyakorlattá vált. Hozzátette, hogy a minisztériumi intézményhálózat egy agrárszakképzési koncepció alapján működik, s ebben a munkában jelentős szerepe van az Agrárgazdasági Kamarának. A FM fenntartású intézményekben jelenleg országszerte komoly infrastrukturális fejlesztések is folynak, ennek részeként újul meg a Jávorka Iskola kollégiuma.

Az október 19-én aláírt megállapodások megkötésével a partnerek nagy hangsúlyt fektetnek a duális képzés további erősítésére, a beiskolázások támogatására, a magas színvonalú felnőttképzésre, valamint a végzett fiatal szakemberek munkaerő-piacon történő elhelyezkedésének elősegítésére. Ezzel kapcsolatban Szeifert István iskolaigazgató hangsúlyozta, hogy a Jávorka Iskola oktatási koncepciójában kiemelkedő szerepe van a munkára nevelésnek. Ebben fontos eszköz a duális képzés, ami a partnerek segítségével megvalósuló gyakorlati oktatás során még közelebb hozza a diákokat szakmájukhoz, segíti őket az ismeretek elméleten túli, gyakorlati megtapasztalásában.

A képzések megvalósításában komoly feladat hárul a kamarára - nyilatkozta Dr. Balogh Zoltán, a NAK megyei elnöke, aki hozzátette: - a Jávorka Iskola megléte nagy öröm és óriási lehetőség, ami feladatot is ad a színvonalas oktatás megteremtésében. Fontos, hogy az aláírt együttműködési megállapodások tartósak, hosszú távúak legyenek, és minél több tartalommal teljenek meg.

A sajtótájékoztatón Bencsik János országgyűlési képviselő a partnerségi együttműködés kapcsán elmondta: - az aláírás egy bizalomépítő együttműködést jelent, melyet a felek együtt alakítanak ki, és amely megerősítheti a fiatalok bizalmát is a képzőintézmények valamint a munkáltatók irányába.

A tájékoztató résztvevői az aláírásokat követően megtekintették az iskola kollégiumának épületét, amelyben már jól haladnak a felújítási munkálatok. A Jávorka Sándor Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium sikeresen bekerült a „Költségvetési szervek pályázatos épületenergetikai fejlesztései” projektbe. A KEHOP – 5.2.10. projekt a kollégium energetikai korszerűsítését tartalmazza: külső nyílászárók cseréjét, külső fal utólagos hőszigetelését, és padlásfödém szigetelést. A projekt kivitelezése a tervek szerint 2018 áprilisára fejeződik be, összköltsége: 97 775 914 forint, mely 100 %-ban támogatott.

A kollégium 1941-ben épült földszintes épületként, majd 1978-ban történt az emelet ráépítése és az udvarra néző szárny hozzáépítése. Az épület infrastruktúráján már látszottak az öregedés nyomai, a felújítás indokolttá vált. A korszerűsítés után jelentős lesz az energia megtakarítás, csökkennek a fűtési költségek. Az utcai front már elkészült, s a projekttől függetlenül zajlik a tető felújítása is.