Koronavírus információs vonal telefonszáma: 06 80 277 455; 06 80 277 456

„A szeretet a tartópillér” - 30 éves Tata és Gerlingen testvérkapcsolata

A Tata és Gerlingen közötti testvérvárosi együttműködés megkötésének 30. évfordulója alkalmából rendeztek ünnepséget október 21-én a Városháza dísztermében.

Tata és Gerlingen testvérkapcsolata még a rendszerváltás előtt született. Létrejöttében meghatározó szerepet játszott az, hogy Gerlingen város a patrónusa a II. világháború után Magyarországról elűzött és Baden-Württembergbe kitelepített németeknek. Az egykori hazában még fellelhető német hagyományok nyomában jutottak el Gerlingen városi vezetői Tatára. A kapcsolatkötés előkészítésében az akkori városvezetők mellett kulcsszerepe volt dr. Szatmári Sarolta múzeumigazgatónak, de a két város sportolói, futói ugyancsak jelentősen hozzájárultak ahhoz, hogy ez a barátság szárba szökkenjen. A testvérvárosi megállapodást 1987. szeptember 18-án Tatán, a Városházán írta alá Albrecht Sellner polgármester, Dietrich Schönfelder polgármester-helyettes, Papp Sándor tanácselnök és dr. Nagy Sándor vb. titkár.

Tatának ma már kilenc hivatalos testvérvárosi kapcsolata van szerte Európában. Ezek közül a gerlingeni az egyik legintenzívebb: a hozzánk érkező testvérvárosi vendégek mintegy negyede gerlingeni, és a programokra kiutazó tataiak közül is minden negyedik-ötödik náluk vendégeskedik, köszönhetően a három évtizedes igen sokszínű kulturális, sport, idegenforgalmi, ifjúsági és szakmai programoknak.

Egy testvérkapcsolat működtetéséhez sok energia – sok energikus, és a barátság iránt elkötelezett ember szükségeltetik. Tata szerencsésnek mondhatja magát, hogy Gerlingenben sokan voltak azok, akik a kezdetektől fogva, vagy később bekapcsolódva, nagy lelkesedéssel és energiákkal erősítették, vitték tovább az együttműködés ügyét. A tatai ünnepségen Michl József, aki polgármesterként a harminc éves testvérbarátság legutóbbi tíz évében vett részt kapcsolataink alakításában, elmondta:- A jubileum alkalmából most 30 év távlatából értékelhetjük, hogy milyen remek ötlet volt három évtizeddel ezelőtt a testvérvárosi szerződés aláírása. Mára pedig beérett mindazok erőfeszítése, akik ezt a köteléket építették. A városvezető felelevenítette az elmúlt időszak közös eseményeit, és megköszönte mindazok munkáját, akik segítették ezt a barátságot, hozzátéve, hogy a kezdeti kibontakozás, egymás megismerése a megbecsülésen túl eljutott az egymás iránt érzett szeretethez. A polgármester kiemelte: - a testvérré válás folyamatában városaink jól vizsgáztak, s a jövőben a feladatunk a folyamatos megújulás, és a szerves fejlődés. Köszöntője után Michl József, Lévai Ádám grafikusművész egyik alkotását ajándékozta Georg Brenner, gerlingeni városvezetőnek.

Gerlingen polgármestere ünnepi beszédében úgy fogalmazott: - A Városháza dísztermében érezhető mit is jelent az a 30 éven átívelő kötelék, amire emberek képesek, ha barátságban, békében találkoznak, egymásra figyelve. Georg Brenner külön köszönetet mondott azoknak az önkormányzati dolgozóknak, akik részt vettek és vesznek a két város közti kapcsolat építésében, hiszen mint fogalmazott: személyes elszántságuk garantálja a barátságot. Utalva a múlt közös programjaira a gerlingeni városvezető hangsúlyozta: - a testvérvárosi kapcsolat egyik nagy nyeresége az a társadalmi és kulturális sokszínűség, amely a fiatalabb generációt is arra ösztönzi, hogy részt vállaljanak ebből a munkából. A legfontosabb azonban a közös hullámhossz, ami nem más, mint a szeretet, s ami kezdettől fogva a barátságunk tartópillére - mondta Georg Brenner.

Az ünnepségen közreműködött Jenei Márta, Geiszelhardt Zsófia, Berczelly Attila valamint Orbán Gábor a Menner Bernát Zeneiskola tanára, és növendéke Váczi Judit.