A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Ülésezett Tata Képviselő-testülete

Október 25-én tartotta soron következő ülését Tata Város Önkormányzat Képviselő-testülete a Városháza dísztermében. A képviselők ezúttal 13 napirendi pontban döntöttek.

A helyszínen napirend előtt Markos Anikó, Tata Város Helyi Választási Bizottságának elnöke tartott tájékoztatót az október 15-én megtartott helyi önkormányzati képviselő, valamint települési lengyel nemzetiségi önkormányzati képviselők időközi választásáról. Ezt követte az időközi választáson mandátumot nyert Purgel Zoltán, a testület új önkormányzati képviselőjének eskütétele.

A napirendek sorában első helyen állt Dr. Lőke János főigazgató és Dr. Frankó Andrea főorvos tájékoztatója, mely a tatabányai Szent Borbála Kórház valamint a tatai Árpád-házi Szent Erzsébet Szakkórház és Rendelőintézet idén nyáron megvalósult integrációjáról szólt. Dr. Lőke János beszámolójában hangsúlyozta: - az integráció igazi sikertörténet lett, és mára nagyon jó együttműködés valósult meg a tatai kórházzal, amit továbbra is kisvárosi kórházként szeretnének üzemeltetni. Michl József az ülést követő sajtótájékoztatóján elmondta: - a két intézmény hosszú évek óta szoros együttműködésben dolgozott különállóként, de ezzel az integrációval eggyé váltak. Azáltal, hogy ez megtörtént, a tataiak egy magasabb színvonalon működő kórház lehetőségeihez is hozzáférnek. A tatai kórház jövőjével kapcsolatban elhangzott, hogy a tatabányai kórház továbbfejlesztése során a tervek szerint egy új rehabilitációs részt hoznak majd létre, így ennek következtében pár év múlva a rehabilitációs ellátás átkerül a szomszéd városba. A feladat most olyan javaslatok megfogalmazása és kidolgozása, amelyek a tatai kórház épületének jövőbeli hasznosításával, új egészségügyi funkciók meghatározásával kapcsolatosak. A városvezető hozzátette: - olyan funkciókra, ellátásokra van szükség, melyek az itt Tatán és a kistérségben élők igényeit szolgálják, a hely adottságaihoz mérten. Ez egy komoly munka, melyben szükség van a közös gondolkodásra, ezért várják a tataiak javaslatait, hiszen a helyi közösség véleménye nélkül ebben a kérdésben nem születhet döntés.

A második napirendi pont a Tatabányai Tankerületi Központ fenntartásában működő köznevelési intézményekre vonatkozó fejlesztési terv véleményezése volt. Az egész megyét átfogó tankerület beszámolójával kapcsolatosan a tatai iskolák helyzetéről tárgyaltak a képviselők, hiszen a tankerület komoly fejlesztéseket valósít meg városunkban, az infrastrukturális fejlesztések pedig a szakmai munkát is elősegítik. Több mint 1 milliárdos beruházás indul a Vaszary Iskolában, kicserélik a Zeneiskola tetőszerkezetét, megújul a Jávorka Iskola kollégiuma - a Földművelésügyi Minisztériumnak köszönhetően, valamint szintén korszerűbbé válik a Bláthy Iskola kollégiuma is.

Az ülésen városüzemeltetési témához kapcsolódott az az előzetes tájékoztató, mely a KNYKK 2017. évi helyi közszolgáltatási tevékenységére vonatkozott. A képviselők arról döntöttek, hogy a jövő évi költségvetésben mekkora összeggel tervezzék be a KNYKK támogatását, és egy minimális (2,5%-os) bérlet ill. jegyár változásról is szavaztak, mivel a költségek nőnek, de a helyi közösségi közlekedést használók száma nem emelkedik a városban. Michl József a témában elmondta:- továbbra is szívesen várják az itt élők javaslatait és véleményét a járatokról, a helyi közlekedésről, az útvonalak kihasználtságáról.

A testület tagjai októberi ülésükön döntöttek a Szomódi úti iparterület és a Déli Ipari Park kiemelt fejlesztési területté nyilvánításáról. A folyamatos foglalkoztatás fejlesztés része az is, hogy az Önkormányzatnak kötelessége a legjobb lehetőségeket biztosítani az ide települő cégek számára, vagy a már itt lévő cégek fejlesztéseihez – nyilatkozta a napirendi ponthoz kapcsolódóan Michl József. Ebben segítenek a hatékonyságot növelő szabályzók, és az, hogy a lehető leggyorsabban tudjon a város döntést hozni - erre vonatkozik a kiemelt fejlesztési területté nyilvánítás, mert ennek nyomán lerövidülnek az engedélyezési idők, és mindkét érintett területen gyorsabban lehet majd döntést hozni az újabb fejlesztésekről. Mindez szervesen hozzájárulhat új munkahelyek megteremtéséhez, és a város adóbevételeinek növekedéséhez is.

A folytatásban a képviselők vagyongazdálkodáshoz és humánszolgáltatáshoz kapcsolódó előterjesztésekről tárgyaltak, majd tájékoztatást kaptak a központi címnyilvántartó rendszer létrehozásával összefüggő feladatokról. Végül elfogadták azt a javaslatot, mely Purgel Zoltánt javasolja a Pénzügyi és Városfejlesztési Bizottságban megüresedett hely betöltésére.

Tata Város Önkormányzat Képviselő-testülete legközelebb novemberben ülésezik majd.