A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Ülésezett a képviselő-testület

November 29-én tartotta soron következő ülését Tata Város Önkormányzat Képviselő-testülete a Városháza dísztermében. A képviselők a hónap utolsó szerdáján 20 napirendi pontról tárgyaltak.

Az ülés rendelet-alkotáshoz kapcsolódó előterjesztésekkel kezdődött, többek között Tata Építési Szabályzatának rendeletmódosításával kapcsolatban. Ide tartozott a Komáromi és Május 1. u találkozásánál lévő ingatlanfejlesztés, amelynek során a helyszínen egy új társasház fog felépülni, valamint két fejlesztés a Vaszary Iskolát és a Fényes Fürdőt illetően. A Fényesen egy kerékpárút-fejlesztéshez kötődő szálláshely bővítésre nyílt mód, amely az ott lévő faházak helyére újak építését teheti lehetővé sikeres pályázat esetén.

Szintén a rendelet-alkotáshoz kapcsolódó témák sorában tárgyaltak a képviselők a telekadóról szóló önkormányzati rendelet felülvizsgálatáról. Michl József polgármester az ülést követő sajtótájékoztatóján elmondta: - az elmúlt időszakban lehetőség nyílt arra, hogy díjmentesen át lehetett minősíttetni a zárt kerteket zártkerti művelés alól kivett területté, ezzel viszont ezek a telkek bekerültek a telekadó-fizetés hatálya alá. Több száz ilyen gazdálkodásra, pihenésre használt kert van a városban, de ha ezekre is az építési telkekre érvényes adókötelezettség vonatkozna, akkor a tulajdonosok valószínűleg kérnék a zárt kertekre való visszaminősítést. Ezért a testület arról szavazott, hogy a szóban forgó területek mentesüljenek az adófizetési kötelezettség alól.

Két napirendi pont foglalkozott pályázatokhoz kapcsolódó előterjesztésekkel. Az első, Tata Város Önkormányzat részvételére vonatkozott az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési program pályázatán, egy innovációs labor létrehozásában. Ez a lehetőség főleg cégeknek lehetne igazán hasznos, hiszen azokat a kisvállalkozásokat segítené, amelyeknek nehézséget jelent egy ötletük prototípusának, vagy kis szériáknak a legyártása, mert nem találnak a közelben olyan műhelyt, ahol egy ilyen feladatot megfelelő áron elvégeztethetnének. Ez a műhely nyertes pályázat esetén 12 partnerrel közösen létrehozva, tatai központtal működhetne, és a Bláthy Iskola részvételével oktatási területen is funkcionálhatna a jövőben. A novemberi ülésen a pályázat beadását támogatták a képviselők. Ugyancsak pályázati témában került sor a KOMBI-Határon átnyúló integrált kerékpárkölcsönző rendszer elnevezésű Interreg pályázattal kapcsolatos döntésre, amelyről Michl József elmondta: - a határon átnyúló kerékpárkölcsönző rendszer létrehozására elnyert pályázatban két kerékpártároló is városunkban lesz elhelyezve, az egyik a Güntner Aréna Városi Sportcsarnoknál, a másik pedig az Új Kajakház Ökoturisztikai Központnál, így a kerékpárkölcsönzőt kisebb távokra, Tatán belül is tudjuk majd használni - egyébként pedig 8 várost köt majd össze. Európában ez lesz a második olyan biciklikölcsönző-rendszer, amely átnyúlik a határon.

A novemberi testületi ülésen a gazdasági társaságokhoz kapcsolódó előterjesztés nyomán a Tatai Városgazda Nonprofit Kft. ügyvezetői tisztségének betöltéséről is voksoltak, a képviselő testület Acsai Zoltánt, a következő 5 évre is megbízta a cég ügyvezető igazgatói feladatainak ellátásával.

Az ülés második felében több tájékoztatóról is tárgyaltak a Városháza dísztermében. Ezek között szerepelt az a beszámoló, amely az építményadó, a telek- és idegenforgalmi adó, a helyi iparűzési adó, valamint a talajterhelési díj 2017. évi hatályosulásáról szólt. A témában Michl József tájékoztatott arról, hogy a telekadót tekintve az előirányzott 140 millió forint helyett 188 millió forint teljesült már idén, október 31. napjáig. Az idei bevétel magas száma annak is köszönhető, hogy miután az Önkormányzat-jogszabály alapján- megkapta a Földhivataltól a teljes tatai tulajdoni listát, azt összevetették a hivatalban jegyzett adózók listájával, így kiderült, kik azok, akik elmulasztották a fizetést. Ez alapján idén sokan utólag kaptak jelzést az adófizetésük elmaradására vonatkozóan. A városvezető hozzátette: - bizonytalanság esetén érdemes utána járni annak, hogy kire milyen telekadó kötelezettség vonatkozik. Az idegenforgalmi adó tekintetében sokat javult ugyan az adómorál, de még mindig vannak olyan szállásadók, akik próbálják ezt megkerülni, pedig ez az adónem is komoly bevételi forrása a városnak, hiszen az idelátogatók egy vendégéjszakáért 500 forintot fizetnek, amelyhez az állam újabb 500 forintot ad. Idén október végégi 41 millió forint folyt be idegenforgalmi adóból. Az iparűzési adó tekintetében egyelőre még némi lemaradás mutatkozik, amelynek az az oka, hogy az eredetileg tervezett bevételből 100 millió forint biztosan kiesik, mivel a tatai fuvarozó vállalkozások - 70 ilyen vállalkozásról van szó – most már leírhatják iparűzési adójukból az E-útdíjaik 7,5 százalékát. Ettől függetlenül október végéig az összes adóbevétel tekintetében 89%-os teljesüléssel számolhatunk.

Az aktuális beszámolók között szerepelt egy tájékoztatás a Tatabányai Hivatásos Tűzoltó parancsnokság tavalyi tűzvédelmi tevékenységéről. 2016-ban több mint 100 esetben vonultak ki Tatára, az esetek több mint fele műszaki mentést jelentett, és elenyésző számú volt az igazán komoly tűzeset. Az ülés során a képviselők a Tatai járás munkaerő-piaci helyzetéről is tájékoztatást kaptak, melyből kiderült többek között, hogy városunkban kevesebb, mint 3%-os a munkanélküliek aránya. (A munkaerő – piaci helyzetről szóló beszámolót hamarosan a tata.hu weboldalon teljes terjedelmében megtalálhatják az érdeklődők).

Sajtótájékoztatója végén Michl József elmondta:- szeretettel várnak idén is mindenkit az Adventi Örömök programjaira a Kossuth téren, ahol minden hétvégén péntektől vasárnapig 20 óráig várják az érdeklődőket egészen december 17-ig kulturális programokkal, bemutatókkal és vásárral.

Tata Város Önkormányzat Képviselő-testülete ez évi utolsó ülését december 20-án szerdán tartja a Városházán.