Koronavírus információs vonal telefonszáma: 06 80 277 455; 06 80 277 456

Új táblák segítik a biztonságos kerékpáros közlekedést Tatán

Tata legforgalmasabb gyalogos átkelőhelyeire helyeztek ki az elmúlt napokban 18 figyelmeztető táblát, melyek a kerékpárosok biztonságosabb közlekedését szolgálják. A táblákról december 7-én tartottak sajtótájékoztatót, a Május 1. úton.

Iványi István, a Tatai Rendőrkapitányság rendőr századosa a táblákkal kapcsolatban a helyszínen elmondta: - A Május 1. út belterületi szakaszán négy sávon kell a gyalogosoknak áthaladniuk, ezért a közlekedésbiztonsági szempontok alapján már évekkel ezelőtt járdaszigeteket építettek be az átkelőhelyekre. A tapasztalat azonban azt igazolja, hogy sok esetben sem a gépjárművezetők nem figyelnek oda eléggé a gyalogosokra, sem a gyalogosok a gépkocsi forgalomra. Kiemelt problémát jelentenek a kerékpárosok is, mert ha áthajtanak a zebrán, a gépkocsivezetők nem tudják felmérni a sebességüket, ez pedig balesethez vezethet. Emiatt Tata Város Önkormányzata valamint a városi és a megyei Balesetmegelőzési Bizottság összefogásával elkészültek a figyelemfelhívó táblák, melyek a „hajtva tilos - tolva szabályos” ábrákat mutatják.

A táblákat mindkét irányból jól láthatóan szerelték fel a Tatai Városgazda Kft. munkatársai. A sajtótájékoztatón Michl József polgármester hangsúlyozta: - kiemelt fontosságú a gyalogos és kerékpáros közlekedés biztonsága, s bár a térségben folyamatosan fejlesztik a kerékpárút hálózatot, elkerülhetetlen, hogy a közutakat is használják a biciklisek. A városvezető hozzátette:- az elmúlt években nem nőtt a balesetek száma a Május 1. úton, azonban a statisztikák egyértelműen azt mutatják, hogy a balesetek oka az emberi figyelmetlenség, és a közlekedési szabályok be nem tartása.

A tatai rendőrkapitányság munkatársai heti rendszerességgel tartanak kifejezetten kerékpáros és gyalogos szabálytalanságokra vonatkozó fokozott ellenőrzést, ám ennek ellenére a közlekedők sokszor akkor sem tartják be a szabályokat, ha látják az ellenőrző rendőröket. A most kihelyezett figyelmeztető táblák a Május 1., a Vértesszőlősi valamint a Bacsó Béla úton segítik a jövőben a biztonságos kerékpáros közlekedést.