A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Könnyűzenei Tehetséggondozó Központ létesül Tatán

Regionális Könnyűzenei Tehetséggondozó és Képző Központ jön létre Tatán, a volt piarista rendház épületében. A központ létrehozására Tata Város Önkormányzata nyert pályázatot az EFOP-4.1.7-16-2017-00181 projekt keretében. A tehetségközpontról január 25-én tartott projektnyitó sajtótájékoztatót Bencsik János országgyűlési képviselő, Michl József polgármester, és Pap Tibor a Peron Music Alapítvány elnöke.

A projekt célkitűzése egy olyan regionális könnyűzenei tehetséggondozó és képző központ létrehozása és működtetése, mely egyedi módszertannal végzi a könnyűzenei hangszeres tanítást, s kiemelten támogatja képességeik kibontakoztatásában, fejlesztésében a tehetséges fiatal zenészeket és zenekarokat. Ezek a szolgáltatások kiegészülnek olyan szakmai, módszertani, marketing, zeneipari, kreatív ipari, és egyéb igényekre reflektáló konferenciák, képzések, workshopok szervezésével, amelyek támogatást nyújtanak a zeneiparban, a zeneműkiadásban, a kulturális területeken és egyéb kreatív iparágakban tevékenykedőknek.

Bencsik János a projektnyitó sajtótájékoztatón gratulált a város és a Peron Music Alapítvány együttműködéséhez. Az országgyűlési képviselő hozzátette: - bátor dolog volt Tata Város Önkormányzatának magára vállalnia azt a feladatot, hogy megújítsa a rendház épületét, és fantasztikus, hogy évről-évre újabb részei tudnak újjászületni - a tehetségközponttal pedig tulajdonképpen a ház másik szárnya is megszépül, és élettel fog megtelni.

A központ fenntartója Tata Város Önkormányzata, működtetője a Tatai Városkapu Közhasznú Zrt., míg a szakmai megvalósítás a Peron Music Alapítvány közreműködésével történik majd. A Peron Music 25 éve dolgozik a tehetséggondozásban országosan és a Kárpát-medencében, tevékenyen vesz részt szűkebb és tágabb környezetének támogatásában, fejlesztésben. Célcsoportjuk a kezdetek óta az önmagukat-, kibontakozási lehetőségeiket-, bemutatkozási terepüket kereső, alkotóvággyal élő fiatal generáció. Az elmúlt két és fél évtizedben számos tehetséggondozó programot és fesztivált, képzéseket, táborokat valamint tanácsadásokat szerveztek már. Pap Tibor a Peron Music Alapítvány elnöke a helyszínen elmondta: - a tehetségközpont a volt piarista rendház épületében jön létre, ahol kialakításra kerül egy önállóan megközelíthető, kb. 800 nm-es intézményegység, mely patinájával és nagy légtereivel kiválóan alkalmas a könnyűzenei oktatásra és egy egyedi hangzású zenei hangstúdió kialakítására.

Michl József a sajtótájékoztatón kiemelte: - Tata a művészetek városa is, ahol már komoly képzések folynak a komolyzene területén a Menner Bernát Zeneiskolában, valamint a néphagyományok, a népzene műfajában a Kenderkében és a Pötörkében. Ebbe a sorba nagyon szépen illeszkedik az új tehetséggondozó, hiszen így a könnyűzene iránt érdeklődők is magas színvonalú támogatást kapnak a fejlődésükhöz, tovább szélesítve a tatai zenei-művészeti képzést.

A közel 120 millió forintos fejlesztés során a hangszerek és berendezési tárgyak beszerzése mellett összesen 12 helyiséget fognak kialakítani:

-4 legalább két személy egyidejű oktatására alkalmas méretű termet,

-1 legalább 5 fős formációk közös oktatására alkalmas méretű termet,

-1 kb. 80 fő befogadására alkalmas koncerttermet,

-1 professzionális hangstúdiót,

-1 külön termet képzések, tanfolyamok, tanácsadások céljára,

-1 irodát,

-1 raktárt és két mosdót.

A támogatás keretében kialakítanak még egy legalább 15 eszköz egyidejű csatlakozására alkalmas WIFI elérést, valamint a foglalkozások megtartásához szükséges szakmai eszközöket, egyéb berendezéseket, bútorokat, audiovizuális eszközöket fognak beszerezni. Cél, hogy a projekt során évente legalább 300 résztvevője legyen a különböző tanulási, támogatási programoknak.

A tájékoztató végén egy bejárás során mutatták meg a sajtó munkatársainak a rendház épületének megújulásra váró szárnyát, amely helyet ad majd az új tehetséggondozó központnak. A projekt idén januárban kezdődik, a tervezett fizikai befejezése jövő év júniusában várható.