Koronavírus információs vonal telefonszáma: 06 80 277 455; 06 80 277 456

Teljes hosszában kiépül a Tata és Baj közötti kerékpárút

Nemsokára kerékpárúton is eljuthatunk Tatáról Bajra, a két település közti bicikliút ugyanis a magyar állam támogatásának köszönhetően teljes hosszában kiépül. A kerékpárút fejlesztésről Bencsik János országgyűlési képviselő, és Michl József polgármester tartott sajtótájékoztatót a Városházán, február elsején.

Újabb kerékpárutak építéséről döntött a közelmúltban a magyar kormány, melyeknek építésére 3,6 milliárd forint forrás áll rendelkezésre, s a döntés szerint elindulhat a már engedéllyel rendelkező kerékpárutak kivitelezése. Számos önkormányzat rendelkezett meglévő, engedélyezett fejlesztési tervekkel, így 11 szakaszon mintegy 67,5 kilométernyi új kerékpárút épülhet meg, köztük a  Tata - Baj közötti szakasz. Az új utak rendszerbe foglalják a már meglévő létesítményeket, illeszkednek a hálózathoz, s a biciklis forgalom növekedése mellett a kerékpáros turizmus élénkülése is várható a beruházásoktól.

Térségünkben a támogatásban részesült kerékpárút Baj felőli része már megépült, de a tatai Új Kajakház Ökoturisztikai Központ és a meglévő kerékpárút között van egy másfél km-es megépítésre váró szakasz, mely csatlakozni fog a Baj területén már kiépült kerékpárúthoz, Tatán keresztül pedig az Által-ér kerékpárúton országos hálózathoz, valamint a SacraVelo útvonalhoz.

A sajtótájékoztatón Bencsik János elmondta: - A Bejárható Magyarország Program azt a célt tűzte ki maga elé, hogy olyan infrastruktúrát hozzon létre, amely a szelíd turizmus iránt érdeklődők számára komfortosabb kikapcsolódási lehetőségeket biztosít országszerte, ide tartozik a bakancsos, a kerékpáros, a vízi és a lovas turizmus is. Mindezeket figyelembe véve határozták meg azt a hálózatos fejlesztési tervet, amelynek köszönhetően kihasználhatjuk a lehetőséget, s részesülhetünk a meglévő kerékpárutak összeköttetését szolgáló pénzügyi alapból. Miután befogadták a Baji úti kerékpárút hiányzó szakaszának megvalósítását, s ez egy karácsonyt követő kormányhatározatban meg is jelent, így a megítélt 160 millió forintból az állam támogatásával megépülhet az Ökoturisztikai Központot és a Baj közigazgatási határán belüli szakaszt összekötő rész is.

A tervezett két méter burkolatszélességű kerékpárút az Ady Endre utcától a Baji úti vasúti átjáróig fut majd, a meglévő járdával párhuzamosan. Megvalósításához a helyszíni ivóvízhálózatot is korszerűsíteni fogják.

A fejlesztéssel kapcsolatban Michl József úgy nyilatkozott: - régi terv az, hogy a kistérség minden településéhez kapcsolódjon bicikliút, ezért jó, hogy Szomód és Baj is korábban már megépítette kerékpárútjait a település határáig. Most az a feladat, hogy ezeket az utakat behozzák a városközpontba. A polgármester hozzátette: - Tatán az Öreg-tó természetes módon adja azt a központot, amire érdemes ráfűzni a környékből befutó kerékpárutakat. Külön öröm, hogy a Baji úti fejlesztésre egy kormánydöntés ad lehetőséget, emellett pedig TOP forrásból az agostyáni kerékpárút is meg fog épülni, tehát a következő 1-2 évben két új kerékpárúttal gazdagodik a tatai kistérség hálózata.