Koronavírus információs vonal telefonszáma: 06 80 277 455; 06 80 277 456

Ülésezett a Városi Baleset-megelőzési Bizottság

Február 15-én a Városháza Martyn-termében ülésezett a Városi Baleset-megelőzési Bizottság. Az egyeztető fórumra ezúttal meghívást kaptak a térség autósiskolái is.

A rendszeresen ülésező bizottság tevékenységének fő célja a baleseti helyzet javítása, megkeresve a balesetek jellemző okait és ellenszereit, a közlekedés biztonságában érintett többi szervezettel közösen megvitatva a megelőzés lehetőségeit, tevékenységük irányait. A bizottság és a rendőrség elsősorban az önkormányzatokkal, a közútkezelőkkel, a közbiztonság és közrend fenntartásában érdekelt egyéb szervezetekkel - egyesületekkel, például a polgárőr egyesületekkel működik együtt.  

A februári ülés helyszínén dr. Friedrich Gábor r. ezredes, Tata Rendőrkapitányság kapitányságvezetője, a bizottság elnöke elmondta: - Folyamatosan vizsgálják a lehetőségeit annak, hogy milyen új területeken léphetnének előre a közlekedés biztonságának javítása érdekében, kibővítve a hagyományos eszközök, például sajtókampányok vagy a fokozott ellenőrzések adta lehetőségeket. Friedrich Gábor hozzátette: - Új alternatívaként merült fel az, hogy ne csak a vezetői engedéllyel rendelkezők tudatát, jogkövetését próbálják meg formálni, javítani, hanem kapcsolódjanak be ebbe a munkába már a gépkocsivezetők képzése során is. Ezzel a rendőrség egy olyan területre lép, melyet korábban még nem érintett a baleset - megelőzési tevékenysége során, tehát ez mindenképpen egy újabb esély arra, hogy hosszabb távon javuljon a közlekedési morál.

Az ülésen a gépjárművezető képzéssel foglalkozó szervezetek képviselőivel közösen egyeztettek arról, hogy hogyan lehet már az oktatás idején elmélyíteni azokat a készségeket, melyek hiánya később esetleg balesetek bekövetkezéséhez vezethet.

2017-ben javulást mutattak a baleseti statisztikák a Tatai Rendőrkapitányság illetékességi területén, mivel a személyi sérüléssel járó balesetek száma negyedével csökkent. A halálos balesetek terén azonban a mögöttünk álló év statisztikája rosszabb volt, mint 2016-ban.