A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Infrastrukturális fejlesztés indul a városi könyvtárban

45,61 millió Ft európai uniós támogatási összegben részesült a Könyvtárfejlesztés Tatán” című, EFOP-4.1.8-16-2017-00080 azonosító számú pályázat, melyről a Városháza dísztermében rendeztek sajtótájékoztatót február 21-én.

A projekt célja a Móricz Zsigmond Városi Könyvtár infrastrukturális fejlesztése IKT ( információs és kommunikációs technikai eszközök) és egyéb eszközök beszerzésével, az egész életen át tartó tanuláshoz kapcsolódó szolgáltatások színvonalasabb ellátása érdekében. A tervezett fejlesztés emellett hozzájárul az intézmény szakmai feladatainak eredményesebb elvégzéséhez is.

A tatai Móricz Zsigmond Városi Könyvtárat az önkormányzat alapította 1949-ben és jelenleg is az önkormányzat fenntartásában működik. A könyvtár tevékenységét az intézmény székhelyén, és két fiókkönyvtárában látja el. Székhelye a Magyary Zoltán Művelődési Központban található, amelyet a 60-as évek végén építettek, s jelenlegi állapotában nehezen képes ellátni a XXI. század igényeit. A könyvtár berendezésének állapota vegyes, többségében a már évtizedek óta szolgáló bútorok, fotelek, polcok várják az oda érkezőket. Informatikai infrastruktúra terén jelenleg megfelelő számú számítógéppel várják ugyan az olvasókat, azonban azt a növekvő igényt, hogy a látogatók a saját eszközeiket is tudják használni (laptop, notebook stb.), a jelenlegi eszközpark nem tudja biztosítani. A fejlesztés nyomán beszerezni kívánt bútorokkal és az IKT eszközök egy részével a Relax termüket fogják felszerelni, mely az informális és nem formális kompetenciafejlesztések helyszínéül szolgál majd.

A Városházán Sinkó Ildikó, a könyvtár igazgatója elmondta: - a projekt a köznevelési intézmények tanulói, dolgozói, és az egész életen át tanulók számára teszi lehetővé egy fejlettebb infrastrukturális eszközpark használatát. A fejlesztés megvalósulásának egyik fontos helyszíne a Relax terem, ahol a bútorok és az eszközök is megújulnak majd, így még népszerűbbé válhatnak a könyvtár eddig is sikeres programjai.

A kivitelezéskor sor kerül egy informális, tanulást szolgáló tér fejlesztésére, új bútorok és IKT eszközök beszerzésére (számítógépek, laptopok, projektor…). Emellett a fenntartási időszakban évente minimum 300 főnek kínálnak részvételt nem formális tanulási programokban.

A pályázat időtartama: 2018.04.01.-2019.09.30.