A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Tata legeredményesebb diákjait és felkészítőiket köszöntöttük

36 diákot és felkészítő pedagógusaikat köszöntötte Tata Város Önkormányzata március 14-én a magyar zászló és címer napja alkalmából a Kossuth téren, ahol városunk idén végzős diákjai is felsorakoztak. A helyszínen Michl József polgármester és dr. Beró Henrietta alpolgármester adott át emlékplaketteket és elismerő okleveleket a legeredményesebb tatai diákoknak.

A Országgyűlés 2014. december 16-i ülésnapján elfogadott és december 17-én határozatába foglalt döntésével március 16-át a magyar zászló és címer napjává minősítette. Azért ezt a napot választották, mert március 16-án fogadták el az 1848-as XXI. törvénycikket, amely nyilvános ünnepek alkalmával az összes közintézmény és magyar hajó esetében kötelezővé tette a nemzeti lobogó és az ország címerének használatát. A határozati javaslat indoklása kifejti, hogy „a magyar nemzet összetartozását, a magyar nemzeti függetlenséget kifejező piros-fehér-zöld színű zászló, valamint az alaptörvényben meghatározott címer a nemzeti kulturális örökség része, tiszteletük az intézmények, a szervezetek és a magyar nemzet polgárainak közös felelőssége”.

Tata Város polgármestere ezen a napon minden évben megjutalmazza az előző tanévben kiváló tanulmányi eredményeket elért diákokat.

A díjakat azok kapják akik:

- országos tanulmányi versenyeken 1-6. helyezést,

- nemzetközi tanulmányi versenyeken 1-6. helyezést értek el,

- valamint felsőfokú intézményekben történő felvételinél többletpontszámot adó tanulmányi versenyeken eredményesen szerepeltek. A díjazott diákok mellett a helyszínen a felkészítő tanárok, pedagógusok munkáját is megköszönték.

Michl József az ünnepség helyszínén köszöntőjében elmondta: - 1848 március 15. történéseit ismerve elsőként mindig a fiatalokat említjük meg, akik életüket és szabadságukat áldozták fel a történelmi események során. A szabadság és az élet odaadása csak a kiváltságosoknak jut, azoknak a szenteknek akik két lábbal itt élnek a földön és akik már megtanulták: semmi sem lehet olyan drága, hogy ne adhatnánk oda a szeretteinkért. Nekünk átlagembereknek ugyanez a kötelességünk, de ahhoz, hogy eljussunk ebbe a magasságba először meg kell tanulnunk, hogyan lehet az életünket és a szabadságunkat hétköznapi emberként is odaajándékoznunk - akkor amikor a kötelességünket mindennél fontosabbnak tartjuk, akkor amikor a lemondást választjuk a szeretteinkért, vagy akkor amikor kiállunk a számunkra fontos emberekért. A polgármester hozzátette: - a magyar zászlóért ma is sokan adják az életüket, mindazok, akik önmaguknál jobban szeretik a nemzetüket, a hazájukat, és a családjukat - ezt kell tőlük eltanulnunk.

Az ünnepségen átadott emlékplaketten idén – a Mátyás király-emlékévhez kapcsolódva - a tatai vár, Mátyás király kedvelt üdülőhelye látható. A plakettet Molnárné Tamás Anetta fazekas, népi iparművész készítette.

A rendezvényen közreműködtek: Petrozsényi Eszter és Kautzky Armand színművészek.

Gratulálunk a díjazottaknak és felkészítőiknek!