A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Üléseztek a városi képviselő-testület tagjai

Tata Város Önkormányzat Képviselő-testülete március 28-án tartotta soron következő ülését a Városháza dísztermében. A helyszínen a képviselők ezúttal 13 napirendi pontban döntöttek.

Az ülésen napirend előtt Michl József polgármester megemlékezett a közelmúltban elhunyt Petrezselyem Antalné mestercukrászról. A városvezető kiemelte: - Petrezselyem Antalné Gyöngyi elvesztése nagy szomorúság Tatának, és óriási hiányt hagy maga után. Kiemelkedő érdemei voltak abban, ahogyan szakmáját az utódoknak tanította, és ahogyan diákjai nagyszerű szakemberekké fejlődtek mellette. Az ülés résztvevői egy perces néma csenddel tisztelegtek Petrezselyem Antalné Venesz-díjas, Aranykoszorús, Aranydiplomás Mestercukrász, a Tata és Környéke Gasztronómiai Egyesület és Régió elnöke, az egyetemes gasztronómia Kiváló Munkáért – arany emlékplakett tulajdonosának emléke előtt.

Az ülés kezdetén Michl József külön köszöntötte és elismerésben részesítette a tatai Balogh Zsolt látássérült síelőt, aki a XII. Téli Paralimpián a dél-koreai Pyeongchangban Magyarország első látássérült alpesi síelőjeként vezetőjével, Bocsi Bencével a 15. helyezést érte el. A polgármester a helyszínen megköszönte Kiss Zsolt főépítész munkáját is, aki 16 évig dolgozott a polgármesteri hivatalban, s a jövőben új helyen folytatja majd szakmai munkáját. Végezetül, a napirendi pontok megtárgyalása előtt a városvezető köszönetet mondott Bencsik János országgyűlési képviselő elmúlt négy évi munkájáért. Michl József úgy fogalmazott: - „Bencsik János az elmúlt négy esztendőben olyan sok konkrét támogatást, segítséget nyújtott Tatának, ami feltétlenül köszönetet érdemel. Városvezetőként kötelességemnek érzem, hogy annak a képviselőnek, aki bennünket az országos nagypolitikában a parlamentben képviselt, aki odavitte az ügyeinket, aki folyamatosan részt vett a helyi közösségeink életében, s a város fejlesztési kérdéseiben nemcsak tanácsaival, hanem eredményes közbenjárásával is segített, feltétlenül köszönetet mondjak.”

Ezt követően a testület tagjai rendelet-alkotáshoz kapcsolódó előterjesztésekkel kezdték munkájukat, először a VIATOR sportösztöndíjról. Az elmúlt években már jól működött az a helyi sportösztöndíj lehetőség, amelyre azok a fiatalok pályázhattak, akik valamilyen olimpiai sportágban válogatott kerettagokká váltak, és hazánkat képviselték a különböző versenyeken. Évente 4-5 fiatal részesült az ösztöndíjban, s egy pályázati lehetőséggel most a program tovább folytatódhat a következő három évben.

A képviselők döntöttek a humán papillomavírus elleni védőoltás támogatásáról is. Ezzel kapcsolatban Michl József az ülést követő sajtótájékoztatóján úgy nyilatkozott: - A HPV elleni védőoltást 2014 óta a magyar kormány jóvoltából  a lányok automatikusan megkaphatják, a fiúk számára azonban ez ebben a formában nem biztosított, ezért a 12 év fölötti fiúknak az önkormányzatunk biztosítja ezt az oltást. Az elmúlt esztendőkben átlagosan évi 20-30 fiú jelentkezett az önkormányzat által támogatott védőoltás beadatására.

A gazdasági társaságokhoz kapcsolódó témák között az ülésen szavaztak a Tatai Városkapu Közhasznú Zrt. 2018. évi üzleti tervéről, valamint a cég idei közművelődési és turisztikai feladatterveiről is. A Városkapu Zrt. mára az önkormányzat egyik legnagyobb cégeként nagyon összetett, sokrétű feladatkört tölt be mind közművelődési, mind pedig turisztikai szempontból. Működésének biztosításához az önkormányzat költségvetési támogatást ad, emellett pedig saját bevételi oldallal is gazdálkodnak. A napirendi pont tárgyalásakor a képviselők a Magyary Zoltán Művelődési Központ állapotáról is tanácskoztak. Az épület jövőjével kapcsolatban Michl József elmondta: - ez egy régóta hordozott és még előttünk álló feladat, amit úgy kell megoldani, hogy a végeredményt a tataiak is szeressék, és az ott zajló munka is megfelelő helyre kerüljön át. A helyi kulturális élet infrastruktúrájának fejlesztése érdekében több lépés is megvalósult a közelmúltban: az Új Kajakház Ökoturisztikai Központ, a Városháza mellett megújult Bercsényi utcai épület, a Zeneiskola hangversenyterme, a volt piarista rendház épületének megújult szárnya és a Güntner Aréna Városi Sportcsarnok is képes méltó helyszínt biztosítani a különböző rendezvényeknek, összejöveteleknek. Idén a CLLD pályázatnak köszönhetően elindul a könyvtár fejlesztése is, az intézmény új otthona az Ady Endre úti egykori tiszti klub épülete lesz. Emellett pedig a művelődési központ nagy színháztermének kell másik helyszínt találni, ahol 250-300 férőhelyet lehet biztosítani. A könyvtár átköltözése, és a színházterem új helyének kialakítása után lehet majd elköszönni a jelenlegi művelődési háztól.

Városrendezési témában egy előterjesztésről szavaztak a képviselők március 28-án a Déli Ipari Park településrendezési eszközeinek módosításával kapcsolatban, mivel újabb érdeklődők jelentkeztek a területre beruházási tervekkel. Az ülésen emellett tárgyaltak a Tatán működő közműszolgáltatók 2018. évi fejlesztési terveiről, majd a Tatai Önkéntes Bűnmegelőző Polgárőr Egyesület idei támogatásáról. A magyar kormány 250 ezer forint támogatást adott a helyi Polgárőr Egyesületnek, melyet az önkormányzaton keresztül kapnak meg. A város ezen kívül a saját lehetőségei szerint is támogatja az egyesület munkáját.

Az ülés végén tájékoztató hangzott el az Európai Uniós pályázatokról, illetve egy új pályázat benyújtásáról. Michl József a napirendi pontról elmondta: - Jelenleg 20 nyertes pályázata van Tatának 3,7 milliárd forint értékben, ezekből 3 a szlovák-magyar határon átnyúló, 17 pedig TOP-os vagy ágazatai uniós pályázat, nagy részük 100%-os finanszírozású. A képviselő testület tagjai minden havi ülésükön tájékoztatást kapnak a különböző projektek aktuális állásáról. A legújabb pályázati lehetőség a Kálvária utcai zsidó temetőhöz kapcsolódik, nyertes pályázat esetén ugyanis 20 millió forintból a temetőben lévő épületek állagmegóvása valósulhat meg.

Tata Város Önkormányzat Képviselő-testületének következő ülése április utolsó szerdáján várható.