A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Kezdődik az Esterházy-kastély felújítása

A Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében megkezdődik az Esterházy-kastély felújítása. A tatai kastély turisztikai fejlesztésének alapkőletételi ünnepségét március 29-én rendezték.

 

Az eseményen Dr. Virág Zsolt a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram végrehajtásáért felelős miniszteri biztos mutatta be a tatai Esterházy-kastélyt érintő fejlesztéseket, Bencsik János országgyűlési képviselő áttekintést adott a fejlesztési projekt régióra gyakorolt hatásairól, Dr. Vitályos Eszter európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkár pedig tájékoztatott a térség Európai Uniós és hazai források segítségével megvalósult projektjeiről, valamint hazánk már megvalósult sikeres kastélyfejlesztéseiről. Az alapkő ünnepélyes elhelyezése után Michl József  polgármester köszöntötte a vendégeket.

A tatai épületegyüttes a GINOP-7.1.1.-15-2015-00007 projekt keretében, 1,5 milliárd forint Európai Uniós és 824. 229 776 millió forint hazai forrásból újul meg. A program célja, hogy a műemlék-helyreállítás és az örökségmegőrzés alapvető szempontjai mellett egy egységes, Európában is egyedülálló, jól értékesíthető turisztikai termékcsomag valósuljon meg.

Dr. Virág Zsolt kiemelte: - A teljes hazai kastély és várprogram fontos célja az épületek szellemi újjászületése is: fizikai rehabilitációjuk mellett olyan közösségi és kulturális terek kerülnek kialakításra, amelyek különböző kulturális programokat kínálnak a látogatóknak. A komplex funkciót betöltő, többféle bevételi forrásra támaszkodó épületek egy egységes rendszerbe foglalt láncot alkotnak majd, nyugat-európai színvonalú turisztikai desztinációként. Dr. Vitályos Eszter tájékoztatott arról, hogy a teljes program 40 milliárd forint uniós, és 17 milliárd forintos hazai költségvetési forrásból, tehát összesen 57 milliárd forintból valósul meg. Térségünkben a fejlesztés Tatán kívül érinti a majki kamalduli remeteséget, Bajnán a Sándor-Metternich kastélyt, valamint a várgesztesi várat.

A tatai Esterházy-kastély a hazai kastélyhálózat kiemelkedő turisztikai adottságokkal bíró helyszíne: kiváló elhelyezkedése alkalmassá teszi arra, hogy a fővárosból induló szabadidős vagy üzleti célú utazások célpontja legyen, vonzerejét a kastély közvetlen környezete az Öreg-tó, a tatai vár, valamint a város fejlett turisztikai infrastruktúrája tovább erősíti.

Bencsik János a tatai alapkőletételi ünnepségen hangsúlyozta: - minden épület annyit ér, amennyit a közösség számára használ. Olyan funkciót kellett a megújuló épületnek találni, amely egyrészt kiszolgálja a helyben élők elvárásait, másrészt pedig plusz vonzerőt tud biztosítani azok számára, akik érdeklődnek a tartalmas, a művészetet-kultúrát magukba foglaló programok iránt, és ez a hely erre kiváló lehetőséget fog majd biztosítani. A fejlesztés behoz még egy olyan többlet lehetőséget, amelyet jól fel tudunk fűzni arra a turisztikai kínálatfüzérre, amelyen a helyi városvezetés dolgozik –mondta az országgyűlési képviselő.

A projekt során a tatai kastélyegyüttes főépülete kerül fejlesztésre, amelyet néhány, az ún. kiskastély déli szárnyában elhelyezett kiszolgáló funkció tesz teljessé. A teljes gépészeti és elektromos rendszer cseréje, valamint a födémek és a falazatok megerősítése is megtörténik, s az eredeti állapotnak megfelelően állítják majd helyre a belső udvart. A munkálatok során több eredeti épülettartozék, például a főépület első szintjén lévő eredeti barokk parketta burkolatának, vagy az eredeti falfestéseknek a restaurálása ugyancsak megvalósul. Az eredeti értékes elemek további védelmét a tetőhéjazat javítása, cseréje, az épületek szigetelése, valamint a vakolat műemlékvédelmi szempontoknak megfelelő helyreállítása biztosítja.

A helyszínre tervezett kiállítás súlyponti eleme a főúri életforma bemutatása, amely a kastély főépületének tematikailag három, egymástól jól elkülönülő részén (női, gyermek, férfi) átvezetve, több generáció számára is érdekes és gazdag kiállítási tartalom segítségével ismerteti meg a látogatót a ház egykori lakóinak életével. A restaurált terek, s az azokban kialakított kiállítások felidézik az egykori termek, lakosztályok eredeti funkcióját, berendezéseit. A családtörténeti, birtoktörténeti és építéstörténeti egységek a teljes szépségében helyreállított emeleti díszterem családi arcképgalériáját vezetik be. A nagyszalonban kialakításra kerülő kiállítás az uralkodói látogatásokra épül; az itt aláírt schönbrunni béke, majd az itt lebonyolított közös hadgyakorlat, a császármanőver kapcsán szó esik a diplomataként tevékenykedő családtagokról, a diplomácia kultúrájáról. Ehhez a térhez csatlakozik az ún. békekabinet, ahol a család a schönbrunni békekötés ereklyéit őrizte. Az emeleten a grófnő lakosztálya kap majd helyet, amit az arisztokrata család asszonyait bemutató kiállítás vezet be. A grófi lakosztály írószobájával, biliárdtermével és gardróbjával a földszintre kerül, ahol zenei élmény is várja a látogatókat, akik az Esterházy család gazdag zenei örökségével ismerkedhetnek meg. A földszint két egykori nagyszalonja közösségi térré alakul. A kávézóban az Esterházy család tatai fajanszgyárának termékei fogadják a látogatót, a tó felőli szalon pedig rendezvénytér lesz, a berendezésében is rekonstruált és helyreállított címeres üvegablakkal ellátott kastélykápolnával nyílik majd egybe.

Michl József a helyszínen elmondta: - Egy olyan épület feltámadása előtt állunk, amit valaha az Esterházy család sok tatai és környékbeli ember munkája által építhetett meg, egy olyan gyönyörűséget teremtve, ami évszázadokon keresztül lehet a város ékessége. Nagy köszönet a magyar kormánynak, és Bencsik Jánosnak, aki sikeresen megvívta azt a csatát, melynek nyomán az épület végre megújulhat. A városvezető hozzátette: - Tavaly már százezer turista aludt tatai szálláshelyeken, a várat évente 60-80 ezren látogatják meg, tehát a városban szépen fejlődik a turizmus, s ennek folytatásában óriási lehetőséget jelent majd a felújított kastély. A polgármester külön köszönetet mondott a projektért a magyar kormánynak, Dr. Vitályos Eszternek, Bencsik Jánosnak, és mindazoknak, akik bármilyen módon szerepet vállaltak abban, hogy ez a fejlesztés megvalósulhat.

A helyreállításnak köszönhetően a kastély reprezentatív terei alkalmassá válnak magán- és vállalati rendezvények, esküvők megtartására. Kiemelt figyelmet kapnak azok a turisztikai eszközök, amelyek élményszerűvé teszik a kastélylátogatást - pl. interaktív terepasztal, babaház, multitouch diplomáciai térkép, egyedi családfa installáció, videomappinges megoldások és kincskeresés. A modern információtechnológiai eszközök, letölthető applikációk, valamint a visual guide segítségével az egyes terekben további érdekes kiállítási információk, képek, filmek tekinthetők majd meg és tölthetők le saját vagy kölcsönözhető okos eszköz segítségével.

A tatai ünnepségen az alapkő alá egy időkapszulát is elhelyeztek, benne a 24 óra napilap március 29-i számával, egy fém és egy papírpénzzel, a beruházásról szóló brossúrával, és a projektben résztvevők neveit tartalmazó listával.

A Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében 39 műemlék – 20 kastély és 19 vár – újul meg, hogy adottságaikhoz méltó módon feleljenek meg a mai kor turisztikai igényeinek. A program az ország egész területét lefedi, s a szereplő helyszínek mindegyike egységes arculattal és sztenderd szolgáltatási csomaggal, ajándékbolttal és kávézóval rendelkezik majd.