Koronavírus információs vonal telefonszáma: 06 80 277 455; 06 80 277 456

Bölcsődei szakemberek szakmai fejlesztésére nyert pályázatot Tata

„Még jobb kezekben” címmel rendezték meg a bölcsődei szakemberek szakmai fejlesztését célzó EFOP-1.9.9 -17 sz. projekt tatai nyitó rendezvényét a volt piarista rendház épületében, április 24-én.

A pályázat bölcsődei fenntartók részére, a bölcsődei szolgáltatások bővítése, a szakemberállomány szakmai fejlesztése, a bölcsődei zenei nevelés kultúrájának fejlesztése, valamint a kompetenciafejlesztő képzéseken való részvétel támogatása érdekében került kiírásra. Tata Város Önkormányzata konzorciumi formában sikeresen pályázott, így a támogató döntése alapján 14 984 815 forint vissza nem térítendő támogatásra jogosult a „Bölcsődei szakemberek szakmai fejlesztése a Tatai járásban” elnevezésű projekttel. A konzorciumi tagok: Tata Juniorka Alapítvány, Baj Község Önkormányzata, Kocs Község Önkormányzata és Naszály Község Önkormányzata.

A helyszínen Acsainé Dávid Ágnes projektmenedzser elmondta: - A pályázat olyan képzési lehetőségeket teremt a bölcsődékben dolgozók számára, melyek a mindennapi munkájukat segítik majd. Ahhoz, hogy megfelelő szakemberek foglalkozzanak a legkisebbekkel, alapos és magas színvonalú képzettséget kell szerezniük azoknak, akik az életüket a tanításnak és a nevelésnek szentelik, ezért fontos segíteni őket abban, hogy felsőfokú oktatási intézményben is megszerezhessék a pedagógusképzés alapjait. Ezt segíti elő a nyertes pályázat.

Szegedi Erika a projekt szakmai vezetője úgy nyilatkozott: - Fontos része a programnak, hogy általa a bölcsődében dolgozó munkatársak bejuthatnak a csecsemő és kisgyermeknevelő BA képzésre.  Ezt két formában tudják majd segíteni: egyrészt újra érettségit tehetnek a jelentkezők magyar nyelv és irodalomból, történelemből valamint szakmai tartalmú tárgyakból, emellett pedig nyelvtanulási lehetőséget is biztosítanak számukra, hiszen a nyelvtudás többletpontot jelent a felvételinél, és a diploma megszerzésének is feltétele.

A projekt megvalósítása négy fő programelemből áll:

-A bölcsődei ellátásban dolgozók képzése, érzékenyítése, melynek segítségével az intézmények, szolgáltatások alkalmassá válnak a Kodályi zenei nevelési elvek és módszer befogadására, valamint további fejlesztő módszerek alkalmazására.

-A projekt során megszerzett készségek alkalmazását szolgáló programok megvalósítása: zenei foglalkozások (Ringató), zenés családi délután, hangszerbemutató foglalkozások.

-Bölcsődei ellátásban dolgozó, középfokú végzettséggel rendelkező kisgyermeknevelők felkészítése a csecsemő- és kisgyermeknevelő alapképzési szak megszerzéséhez, és

-Bölcsődei ellátásban dolgozó, középfokú végzettséggel rendelkező kisgyermeknevelők felkészítése a csecsemő- és kisgyermeknevelő alapképzési szakra való jelentkezéshez.

A projekt várhatóan 2019 végén fejeződik be.