A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Új csőgyárat épít Tatán a Tom-Ferr Zrt.

A csőáruk magyarországi piacának közel harmadát birtokló, magyar tulajdonú Tom-Ferr Zrt. 2,1 milliárd forintos beruházással egy új, autóipari csőgyárat épít meglévő telephelye mellett, a tatai ipari parkban - közölte a vállalat igazgatóhelyettese az MTI-vel.

Laczkó Nóra tájékoztatása szerint a társaság célja, hogy az európai autóipari piacon vezető alkatrész beszállítói szerepet töltsön be, egyúttal növelje a gyár függetlenségét a külső alapanyag szállítóktól. Az új üzem Magyarországon egyedüliként, szabványos minőségű autóipari csöveket állít elő kör, négyzet vagy téglalap keresztmetszettel.

A társaság évente 10.000 tonna csőárut és 20.000 tonna hasított acél szalagot külső ügyfeleknek értékesítene, számításaik szerint a piac felvevő kapacitása ennek többszöröse. A Tom-Ferr által feldolgozott termékek a belföldi autógyárak mellett mintegy ezer kilométeres körön belül lévő üzemekbe kerülnek, Magyarországtól nyugati irányba.

A 2,1 milliárd forintos beruházáshoz a vállalat két uniós pályázaton összesen  közel 850 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el. A 4000 négyzetméteres üzem a piacon található legmodernebb technológiával rendelkezik, megépülésével 25 új munkahelyet teremtenek. A fejlesztés 2019 nyarán zárul le.

A Tom-Ferr Zrt. 2008-ban adta át jelenlegi üzemét a tatai ipari parkban közel kétmilliárd forintos beruházással. A 4.400 négyzetméteres létesítményben ülésvázakat, ajtómerevítéseket, lökhárítókat és más fémből készült biztonsági elemeket gyártanak.

 A vállalat Magyarország legnagyobb autóipari csőellátó vállalkozása, a társaság szállítja az esztergomi Suzukikba épített csövek 70 százalékát, partnereik között az autógyár számos beszállítója szerepel, A Tom-Ferr 1997-ben a csepeli csőgyár privatizációja idején vásárolta meg az egyik csőgyártó társaságot, majd kereskedelmi tevékenységbe kezdett. Mára évente 28.000 tonnánál több csövet értékesít belföldön és külföldön. A társaság 190 dolgozónak ad munkát, közülük 40 ember foglalkozik kereskedelemmel, a tatai gyártóbázison 150 fő dolgozik. A vállalat 2017-es árbevétele elérte a 6 milliárd forintot.

Forrás:MTI.