Koronavírus információs vonal telefonszáma: 06 80 277 455; 06 80 277 456

Tatán rendezték „Az ifjúság Európa jövője” című programsorozat második állomását

Szőgyén Község Önkormányzatának szervezésében rendeztek konferenciát Tatán, az Új Kajakház Ökoturisztikai Központban június 17-én. A szakmai nap fő céljai közé tartozott az Európai Unióra vonatkozó ismeretek minél szélesebb körű átadása a fiataloknak, valamint az euroszkeptikus nézetek megvilágítása és elemzése.

 

„Az ifjúság Európa jövője – Youth is European Future” címen nyújtott be sikeres pályázatot testvérvárosunk Szőgyén a Europe for Citizens programba, mely kilenc ország részvételével, hat helyszínen valósul meg 2018- 19-ben. A jelentős kulturális értékek ápolásáért Európa Diplomával kitüntetett Szőgyén, szlovákiai viszonylatban egyedüliként nyert pályázati támogatást. Az első találkozóra Szőgyénben került sor május 25. és 27. között, a pályázat következő állomásának pedig Tata adott otthont  június harmadik hétvégéjén.

A helyszínen Vígh Gábor, Szőgyén polgármestere kiemelte: - a program az európaiságról, az emberek unión belüli együttéléséről szól. Fő célcsoportja az ifjúság, hiszen elsősorban nekik szeretnék bemutatni az elmúlt évek uniós tapasztalatait, valamint erősíteni az Európai Unióval szembeni bizalmat, különös tekintettel a jövőre zajló Európai Parlamenti választásokra. Vígh Gábor hozzátette: - A tatai konferencia fontos célkitűzése, hogy a fiatalok minél több ismeretet szerezhessenek az unió mindennapi működéséről, előnyeiről és az aktuális feladatokról, nehézségekről az előadások témáin keresztül.

A szakmai találkozó első részében Bara Zoltán a Pons Danubii EGTC ügyvezető igazgatója tartott előadást az euroszkepticizmusról, annak kialakulásáról, okairól és következményeiről, valamint az Európai Unió jelenlegi globális helyzetéről, és aktuális problémáiról.

A tatai rendezvény vendége volt Magyar Anna, a Csongrád Megyei Önkormányzat alelnöke, a magyar delegáció tagja a Régiók Európai Bizottságában, valamint az Európa Tanács Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusának alelnöke. Magyar Anna a konferencia tematikájával kapcsolatban úgy nyilatkozott: - Rendkívül fontos, hogy a fiatalok megfelelő tudást szerezzenek az unió működéséről, hiszen általuk nyer értelmet minden döntés, és a jövő tervezése, ezért segíteni kell őket abban, hogy megismerjék a körülöttük lévő világot és megtalálják benne a saját helyüket. Egy ilyen szakmai konferencia hozzájárul ahhoz, hogy a fiatalok megértsék: helyünk van az unióban. Ragaszkodunk a családunkhoz, a településünkhöz, a régiónkhoz, az országunkhoz és az Európai Unióhoz is, ezek pedig egymásba ágyazódnak és összekapcsolódnak.  Az unió keretet biztosít az ifjúságnak ahhoz, hogy megismerjék a többieket és tapasztalatokat szerezzenek egymásról, miközben itthon saját magukat építik- fogalmazott az alelnök. Magyar Anna az Új Kajakházban a migrációs válságról és jelenlegi helyzetéről tartott előadást, valamint válaszolt a diákok kérdéseire is.

A folytatásban dr. Beró Henrietta, Tata Város alpolgármesterének prezentációja következett „Munkanélküliség és társadalombiztosítás az EU-ban” címmel. Az Európa Tanács Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusának helyettes gyermekjogi szószólója előadásában többek között beszélt az unió célkitűzéseiről, az EU hármas szerepéről a diplomácia, a humanitárius segítségnyújtás és a kereskedelem területén, az uniós szabadságjogokról: a tőke, a munkaerő, a személyek és az áruk szabad áramlásáról, a munkanélküliség alakulásáról, valamint az unió jövőképéről, a továbblépés lehetséges útjairól.

Az esemény délutáni programjának vendégei a Tatai Református Gimnázium diákjai voltak, akik beszámoltak az Euroscola-program keretében az Európai Parlamentben tett látogatásukról, majd Márkus Gábor, a gimnázium pedagógusa „Európai tudatosság-mi hogyan tanítjuk?” címmel számolt be tapasztalataikról.

„Az ifjúság Európa jövője „ pályázat tatai szakmai napja városnézéssel zárult, a programsorozat idén Szlovéniában folytatódik, majd 2019-ben újabb három helyszínen valósul meg: Csehországban, Lengyelországban és Szerbiában.