A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Tatára érkezik a Turandot, a Magyar Állami Operaház előadásában

Június 26-án a Városháza Martyn-termében rendeztek sajtótájékoztatót a Magyar Állami Operaház „Operát az Operából!” című turnéjának tatai programjáról.

A Magyar Állami Operaháznak az ország legnagyobb nemzeti kulturális intézményeként küldetése, hogy az opera üzenetét minél több magyar lakta településre közvetítse. Ennek nyomán a 2018/19-es „Puccini Itáliája” évad részeként valósul meg az „Operát az Operából!” elnevezésű vadonatúj bérletprogram, amely Tatán is szentel egy estét a műfajnak.

A budapesti Operaház jelenleg folyó korszerűsítése lehetőséget biztosít arra, hogy a játszóhely kiváltásaként azokban a vidéki nagyvárosokban is bemutatkozhassanak, ahol az operai műfajok amúgy nincsenek jelen. A Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. partnerségében megvalósuló „Operát az Operából!” sorozat jegyében a tatai közönség szeptember 16-án hallgathatja meg Puccini Turandot című operáját az Angolkertben. A korszakos itáliai szerző utolsó, a gyönyörű, ám rideg kínai hercegnőről szóló operáját (amelynek talán leghíresebb áriája a „Nessun dorma” kezdetű) Medveczky Ádám vezényletében, Lukács Gyöngyi, László Boldizsár, Róka István, Szvétek László, és Sáfár Orsolya előadásában, a Magyar Állami Operaház Zenekara, Énekkara és Gyermekkara közreműködésével hallhatja majd a közönség.

A tatai tájékoztatón ezzel kapcsolatban Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója elmondta: - Tatán 1933-ban elindult valami, amikor Oláh Gusztáv az Operaház legendás tervezője, rendezője jóvoltából itt az Angolkertben elkezdődött egy opera bemutatási kezdeményezés. Kicsit ennek is emléket állítva illesztették be Tatát abba a közel 60 helyszínes sorozatba, mely kapcsolódik az idei Puccini évadhoz. A gyönyörű természeti környezet biztosan hozzáad a nyárvégi eseményhez, és az Operaház társulatának tagjai is megnézhetik itt az ősök lábnyomát – fogalmazott a főigazgató.

Michl József, Tata polgármestere az eseménnyel kapcsolatban a Városházán hangsúlyozta: - nagyon megtisztelő, hogy Tata bekerült a turné programjába, különösen, hogy az Operaház zenekara és jeles énekesei jönnek el ide, a szabadtéri színpadra. Folyamatos munkát végzünk azért, hogy a tataiak a lehető legkönnyebben érhessenek el minél magasabb szintű kulturális, művészeti programokat és élményeket, melyeknek sorában a Turandot az év kiemelt eseményének számít – nyilatkozta a városvezető.

A sajtótájékoztatón került sor a Magyar Opera200 CD-boksz ünnepélyes átadására is. A Magyar Opera Napja alkalmából 2017 novemberében a Magyar Állami Operaház egyedülálló CD-gyűjteményt jelentetett meg, amely a hazai operakultúra 200 esztendejének remekeit fogja egybe. Az 50+3 lemezt tartalmazó Magyar Opera200 nevű kiadványt a hazai városi könyvtárakba és zenei intézményekbe juttatja el az Opera, melynek célja operairodalmunk bemutatásán túl a hazai művek ismertté, népszerűvé tétele, valamint a zenehallgató közönség ösztönzése azok rendszeres hallgatására, időről-időre történő elővételére.

Az „Operát az Operából!” program a tatai mellett még négy előadást tartogat a Komárom-Esztergom megyei közönségnek: a tatabányai Vértes Agorájába tervezett előadássorozat szeptember 30-án indul a „Klasszikus és modern” elnevezésű balett esttel, majd december 2-án szimfonikus koncerttel folytatódik. 2019. február 7-én a „Puccini Itáliája”operagálát hallgathatja meg a közönség, végezetül a sorozat zárásaként 2019. február 18-án Puccini Bohémélet című operája csendül fel koncertszerű változatban. Turnéját az Opera hasonló rendszerben az Erkel Színház 2021/22-es évadra tervezett átépítése során is meg kívánja majd ismételni.

A tatai előadásra a jegyek júliustól megvásárolhatóak lesznek a helyszínen, és az Opera weboldalán (www.opera.hu).