Koronavírus információs vonal telefonszáma: 06 80 277 455; 06 80 277 456

Megkezdődött a Május 1. úti burkolatbeszakadás helyreállítása

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. augusztus 6-án megkezdte a Május 1. úton a feltörő forrás által okozott károk helyreállítását. A következő hónapok munkálatairól augusztus 3-án tartott sajtótájékoztatót a helyszínen Bencsik János országgyűlési képviselő, Michl József polgármester és Barabás Zsolt, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei igazgatója.

 

Tata belterületén mintegy 150 méteres szakaszon indulnak meg a helyreállítási munkák, melyek a forgalom folyamatos biztosítása mellett két ütemben valósulnak majd meg. Az első ütemben a Május 1. út északi részét állítják helyre, ezután pedig a városközpont felőli két sávot. A bontási munkák után augusztus 13-án kezdik a talajvízszint apasztását, mely várhatóan 10 napig tart. Szeptember 3-án kezdhetik meg az elvezetések építését, három és másfél méteres mélységben. A forrás vizét a Május 1. utat keresztező Kismosó-patak átereszébe vezetik. Az útburkolatot szeptember második hetében kezdhetik helyreállítani. Így a második ütem várhatóan szeptember végén indulhat.

Barabás Zsolt, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei igazgatója a sajtótájékoztatón úgy nyilatkozott: - nem egy egyszerű technológiáról van szó, elsősorban arra koncentrálnak, hogy a megjelent vizet biztonságosan és végleges módon elvezessék, ami azt jelenti, hogy a helyszínen három nyomvonalban másfél illetve három méter mélységben ún: mélyszivárgó rendszert fog a kivitelező építeni, amely képes lesz arra, hogy elvezesse a felszín alatt megjelent vizeket, melyeket egy két oldalon elhelyezett aknában összegyűjtve bevezetnek a Kismosó patak medrébe.

A forrás még 2015-ben bukkant a felszínre, a helyi bányászat befejezése óta folyamatosan emelkedő karsztvízszint nyomán. Miután elkészültek a kiviteli tervek a víz elvezetésére és a burkolat helyreállítására, a közbeszerzési eljárás után júliusban szerződést kötöttek a kivitelezővel, így a helyreállítás megkezdődhet.

Bencsik János a helyszínen kiemelte: - a következő fél évben nagy türelemre lesz szükség a tataiak és az itt közlekedők részéről, hiszen az út másik szakaszán is felújítások zajlanak az Interspar Áruház építése kapcsán, és mindkét munkálat a késő őszi-kora téli időszakig tart majd, ami nagyobb odafigyelést igényel az autósoktól. Fontos figyelembe venni, hogy ebben az esetben nem egy egyszerű kátyúzásról van szó, hanem egy közel nyolc méter átmérőjű forráskürtő vízelvezetését kell megoldani úgy, hogy továbbra is lehessen közlekedni – tette hozzá az országgyűlési képviselő.

A következő hónapokban a munkálatok alatt az érintett útszakaszon félpályás lezárások lesznek, de mindkét sávban, mindkét irányban szabad marad majd egy-egy útpálya, és a jelzőlámpa-melyet átprogramoznak- is működni fog, a gyalogos közlekedés biztosított marad.

Michl József a sajtótájékoztatón elmondta: - köszönettel tartoznak mindenkinek elsősorban a türelemért, hiszen a közlekedőknek évek óta el kell viselniük, hogy egy sávot nem tudnak használni. Köszönet jár azoknak is, akik a háttérben terveztek, vizsgálatokat és számításokat végeztek ahhoz, hogy megszülessen az a szakmailag elfogadott terv, melyet a hatóságok is engedélyeztek. Emellett köszönet a magyar államnak azért, hogy 110 millió forinttal támogatja a beruházást, valamint Bencsik Jánosnak, aki mindezért sokat dolgozott. A következő hónapokban zajló munkák kapcsán a városvezető kiemelte: - kéri a tataiak és a közlekedők türelmét, és mivel pár hét múlva kezdődik az új tanév is, a már önállóan iskolába járó gyerekek, ha lehet, használják a helyi buszközlekedést- ezzel is enyhítve az autósforgalmat- hiszen a buszbérlet ingyenesen jár minden tatai diáknak. A helyreállítás ideje alatt kiemelt rendőri ellenőrzés lesz a Május 1. úti gyalogátkelőhelyeknél, ezzel is erősítve a közlekedés biztonságát.

A teljes helyreállítás a tervek szerint november közepére fejeződhet be, a projekt 110 millió forintból valósul meg.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. arra kéri a közlekedőket az úton dolgozók és a többi járművezető biztonsága érdekében, hogy a munkaterületen érvényes ideiglenes sebességhatárokat mindenképpen tartsák be! Az autósoknak ajánlott még indulás előtt tájékozódniuk a korlátozáshoz, munkavégzéshez kapcsolódó aktuális forgalmi helyzetről a társaság Útinform szolgálatánál (+36-1-336-2400), illetve a www.utinform.hu weboldalon, de érdemes navigációs, közösségi autós alkalmazást is használniuk, hogy az optimális útvonalukat megtervezhessék.

A korlátozások és a kivitelezési munkák idejére a közlekedők türelmét és megértését kéri a társaság.