Koronavírus információs vonal telefonszáma: 06 80 277 455; 06 80 277 456

Megnyílt a 19. Tatai Barokk Fesztivál

A Kuny Domokos Múzeumban augusztus 18-án nyitották meg a 19. Tatai Barokk Fesztivált, melynek keretében idén is megrendezik augusztus 19. és 30. között a 12. Schiffer Ervin Nemzetközi Zenei Mesterkurzust.

 

A változatos, programokban gazdag fesztivál célja már a kezdetektől az, hogy városunk természeti és épített örökségét kihasználva mutassa meg a közönségnek kulturális, művészeti értékeinket, képzőművészeti, irodalmi, és zenei programokon keresztül.  A világhírű művésztanárok irányítása mellett zajló Schiffer Ervin Nemzetközi Zenei Mesterkurzus fiatal muzsikustehetségei ebben az évben is részesei lesznek a rendezvénysorozatnak.

Dezső Marianna kurzusigazgató, a Barokk Fesztivál fő szervezője úgy nyilatkozott: - fontos, hogy idén is lehetőséget kapjanak a bemutatkozásra a helyi művészeti együttesek és azok az intézmények, amelyekkel eddig is nagyon sokat dolgoztak együtt. A fesztivál egyébként számos szálon kapcsolódik az Esterházy családhoz, melynek története kimeríthetetlen téma itt Tatán. A mesterkurzussal kapcsolatban Dezső Marianna elmondta: - 60 növendék jött el idén, s a művészpalántákat összeköti a kamarazene szeretete, hiszen a kurzusnak alapvető koncepciója a közös muzsikálás öröme. A legmesszebbről Chiléből és Egyiptomból utaztak Tatára a növendékek.

A rendezvénysorozat első programjaként augusztus 18-án Az “Ősök csarnoka” – az Esterházy család arcképei” címmel dr. Fülöp Éva Mária történész, a korszak és a család kutatója, a múzeum nyugalmazott igazgatója nyitotta meg azt a  kiállítást, mely az Esterházy család tatai múzeumban őrzött arcképsorozatát mutatja be, új megvilágításban. Több,  mint húsz éve nem volt látható így együtt ez a különleges portrégaléria: apák és fiúk képmásai.

Michl József polgármester a kiállítás megnyitóján hangsúlyozta: - Nekünk, tataiaknak nemcsak büszkének kell lennünk az Esterházyak munkásságára, alkotóerejére, mecénási múltjára, hanem hálásnak is kell lennünk mindezért. A hálánkat pedig leginkább úgy tudjuk kifejezni, hogy újra és újra megemlékezünk róluk, és felidézzük életüket. A városvezető hozzátette: - nagyon jó érzés arról is beszélni, hogy elindult az Esterházy kastély helyreállítása, hosszú idő után a főépület megújulhat, s egy állandó kiállítás méltó módon mutathatja majd be az Esterházy családot.

A 19. Tatai Barokk Fesztivál programjai augusztus 18. és 29. között zajlanak, s a hagyományokhoz híven, a mesterkurzus növendékei idén is egy nagyszabású gálakoncerttel zárják a kurzust  augusztus 29-én szerdán 19:00 órától, a Kapucinus Templomban.

A 19. Tatai Barokk Fesztivál az EFOP-1.5.2-16-2017-00043 Humán szolgáltatások fejlesztése Magyary Zoltán mintajárásában elnevezésű uniós pályázatból valósul meg.

Fő támogató:

Tata Város Önkormányzata

Kiemelt szakmai támogató:

Kuny Domokos Múzeum

További támogatók:

Szent Imre Kapucinus Templom

Szent Kereszt Plébánia

Református Templom

Tatai Református Gimnázium

Menner Bernát Alapfokú Művészeti Iskola

Angyalok és Tündérek Galéria

Güntner Tata Kft.

Zsofirka Grafika

Concerto Nonprofit Kft.