Koronavírus információs vonal telefonszáma: 06 80 277 455; 06 80 277 456

Határon átnyúló kerékpárkölcsönző rendszerhez csatlakozik Tata

Két ország kilenc települése vesz részt annak a határon átnyúló kerékpárkölcsönző rendszernek a kiépítésében, amely 1,9 millió euróból valósul meg 2018-ban és 2019-ben. A KOMBI projektről Naszvadon rendeztek szakmai konferenciát szeptember 7-én.

A projektet koordináló Pons Danubii EGTC-t alkotó hét önkormányzaton kívül (Gúta, Ógyalla, Észak- és Dél-Komárom, Tata, Kisbér, Oroszlány), Naszvad és Érsekújvár is részt vesz a fejlesztésben.

A KOMBI rendszerében a résztvevő kilenc településen 14 gyűjtőállomást fognak elhelyezni, helyszínenként 16 dokkolóval. Több mint 100 kerékpárt vásárolnak a projektben, ezek harmada elektromos lesz. A KOMBI célja az, hogy az érintett térség településeit kerékpáros közlekedéssel is összekösse, a projekt rugalmasságát pedig az adja, hogy a benne szereplő települések mindegyikén ki lehet bérelni, valamint le is lehet majd adni a bicikliket. Tatán két gyűjtőállomás kerül kialakításra, az egyik a Güntner Aréna Városi Sportcsarnok mellett, a másik pedig az Új Kajakház Ökoturisztikai Központnál lesz.

Az SKHU/1601/2.2.1/109 azonosítószámú pályázat keretében Naszvadon megtartott konferencián a térségben tervezett további kerékpárút-fejlesztésekről is egyeztettek a szakemberek, többek között a megyénket érintő Sacra Velo kerékpáros zarándokutakról. A szlovák-magyar határszakaszon megvalósuló kerékpáros és egyéb turisztikai fejlesztések témájában jó gyakorlatokat is bemutattak a találkozón, például városon belüli bicikli kölcsönző rendszerekről, valamint tájékozódtak az eddigi fejlesztések eredményeiről, és a közeljövő terveiről.

A találkozó végén Jozef Haris, Naszvad polgármestere mutatta be a község új, a fürdő mellett megépített parkolóját, mely azon pályázati támogatás segítségével jöhetett létre, amely a jövő évben induló tatai, Építők parki fejlesztés során a meglévő parkolók szilárd burkolattal való ellátását is lehetővé teszi majd.