A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Tatán rendezik a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat tanévnyitó konferenciáját

Szeptember 22-én és 23-án városunkban zajlik a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat tanévnyitó konferenciája, melyre több mint 300 résztvevő érkezett Tatára.

 

A roma szakkollégiumok hét éve indultak el, jelenleg nyolc keresztény és három világi fenntartású roma szakkollégium működik hazánkban, kifejezetten hátrányos helyzetű, többnyire roma fiataloknak biztosítva magas szintű tehetséggondozást egyéni, és közösségi figyelemmel. 

Schanda Anikó, a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat elnöke elmondta: - A 11 szakkollégiumban összesen közel 300 hallgató van, akik főiskolák és egyetemek különböző szakterületein tanulnak. A szakkollégiumok külön szervezetként működnek az oktatási intézmények mellett diákotthonként is, az őket összefogó hálózatok pedig évente több nagy rendezvényt szerveznek, lehetőséget adva az ország különböző pontjairól érkező fiataloknak a találkozásra.

Az „Ülj mellém!”  címet viselő tatai tanévnyitó konferencián Fülöp Attila, az EMMI szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára  köszöntötte a hallgatókat. Az államtitkár kiemelte: - A Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat olyan biztos támaszpont, amely megmutatja, hogy a roma fiatalok alapvetően milyen közösséghez és milyen elköteleződéshez tartoznak. A hálózat egy tudatos közösségépítés, felelősségvállalás egymásért, és egyénileg a benne munkálkodókért. Abba a motorba, amit felzárkózásnak hívunk, ti öntitek a legtöbb és a legfontosabb üzemanyagot - fogalmazott Fülöp Attila hozzátéve, hogy a roma szakkollégiumi hálózatok költségvetési támogatása 2019-ben  az idei 140 millió után, 550 millió forint lesz.

A konferencián számos program várja a résztvevőket, akik csapatjátékokon, koncerten és bábszínházi előadáson, ökumenikus istentiszteleten, valamint választható témákban különböző workshopokon vesznek részt szeptember negyedik hétvégéjén Tatán.