A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Megkezdte őszi ülésszakát Tata Képviselő-testülete

Tata Város Önkormányzat Képviselő-testülete szeptember 26-án tartotta első őszi ülését a Városháza dísztermében, ahol ezúttal 31 napirendi pontról szavaztak a képviselők.

Az ülés rendelet-alkotáshoz kapcsolódó előterjesztések megvitatásával kezdődött, többek között Tata Város Önkormányzatának a 2018. évi költségvetéséről szóló önkormányzati rendelet módosításáról. Ezzel kapcsolatban Michl József az ülés utáni sajtótájékoztatóján elmondta: - az első félév pénzügyi gazdálkodásáról adtak számot a testületnek, mely egyben egy beszámoló is volt, aprólékosan részletezve az év első hat hónapjának pénzügyi tevékenységét. Az állami támogatás a tervezetthez képest több mint 100 millió forinttal nőtt az első félévben, ezzel az állam az intézményi dolgozók bérfejlesztését támogatta. Jó hír az is, hogy az elmúlt időszakban beérkezett a tervezett helyi adók fele, a kiadások oldalán pedig a város a 30%-ot közelítette meg, ami annak köszönhető, hogy a normál működési kiadások mellett a fejlesztések tekintetében a közbeszerzés több alkalommal is sikertelen volt, ezért számos munka tolódik, tehát egyelőre a kivitelezésekre elkülönített összegeket sem tudták még elkölteni. Az első félév adatait tekintve egyedül az ingatlanértékesítésben érzékelhető lemaradás, amin a következő félévben szeretnének javítani. Összességében a város stabilan, zavartalanul működik – nyilatkozta a polgármester.

A rendelet alkotáshoz kötődő előterjesztések között Tata építési szabályzatáról, és a város építészeti és városszerkezeti értékeinek helyi védelméről szóló rendeletek is szerepeltek, valamint a témához kapcsolódva első olvasatban szavaztak a Települési Arculati Kézikönyvről. A már elkészült anyag alkalmas arra, hogy társadalmi vitára bocsássák, hiszen fontos, hogy a kézikönyv ne csupán a városvezetés véleményét tükrözze, ezért a dokumentum  hamarosan elérhető lesz a www.tata.hu honlapon, és lakossági fórumokat is szervezni fognak a közeljövőben ebben a témában.

A szeptemberi ülésen beszámoló hangzott el a Tatabányai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság 2017. évi tűzvédelmi tevékenységéről, majd ezt követően a gazdasági társaságokról szóló előterjesztések sorában hét pontban született döntés, többek között a Tatai Öreg-tó Kft. és a Tatai Rend-ház Kft. 2018-ra vonatkozó üzleti tervéről, valamint a „Magyary Zoltán Művelődési Központ jövőjéről” elnevezésű koncepcióról, a ház tartalmi és műszaki fejlesztését illetően. A város közepén található művelődési ház mára méltatlanná vált arra, hogy ebben a formájában a helyi kulturális életet szolgálja, ezért a képviselő-testület felkérte Berczelly Attilát, a Tatai Városkapu Közhasznú Zrt. vezérigazgatóját, hogy készítsen egy koncepciót az épület jövőbeni hasznosítására, megújulására vonatkozóan. A javaslat részletesen tárgyalja a művelődési ház jelenlegi állapotát és lehetséges új funkcióját, melyhez mára szükségessé vált egy alapos felújítás is. Tatán jelenleg két komoly kulturális centrum szerveződik- nyilatkozta Michl József. Az egyik a piarista rendház, a másik pedig az Ady Endre úti volt tiszti klub épülete, ahol a jövőben a könyvtár kap majd helyet, tudásközpontként működve. A kettő között áll a Magyary Zoltán Művelődési Központ, amely a tervek szerint egy olyan szabadidő központtá alakul, mely magas színvonalon segíti a tartalmas szórakozást, a rekreációt, családok, civil szervezetek és más közösségek találkozási pontjaként, a jelenlegi színházterem modernizálása mellett. Természetesen ebben a témában is várják a tataiak véleményét és javaslatait.

Az ülésen ezt követően vagyongazdálkodási témában tárgyaltak előterjesztéseket a képviselők, köztük a tatai csillagvizsgálóról, melynek működését az elmúlt években az önkormányzat támogatta. A TIT Komárom-Esztergom Megyei Egyesülete szeretné az ingatlant megvásárolni, majd pedig fejleszteni, megnagyobbítani, hogy a helyszínen gondozhassák a jövőben a Posztoczky hagyatékot, és folytathassák a tudományos ismeretterjesztő munkát. A képviselők támogatták a csillagvizsgáló eladását, ezzel is segítve az ott folyó szakmai tevékenységet. Szintén vagyongazdálkodáshoz kapcsolódott az ülésen a Bacsó Béla út-Agostyáni út kereszteződésénél található terület jövőbeni hasznosításának kérdése. Michl József elmondta: - Az Országos Bírósági Hivatal úgy döntött, hogy fejleszteni kívánja a Tatai Járásbíróságot, melynek működéséhez másik helyszínt keres egy önálló, új épületben. Az önkormányzat a szóban forgó területet ajánlotta fel a bírósági épület építéséhez, és ezt a döntést a képviselők támogatták.

A városüzemeltetéshez kapcsolódó témák sorában először a tatai tűzijátékok természetvédelmi szempontú korlátozásáról egyeztettek a képviselők. Sajtótájékoztatóján Michl József úgy nyilatkozott: - a Magyar Madártani Egyesület megyei csoportja jelentős civil összefogás mellett kereste meg a városvezetést, bemutatva azt az eddig összegyűlt 3.000 aláírást, melyekkel támogatva az itt telelő vadludakat, szeretnék megvédeni ezt a különleges természeti értéket. A kezdeményezők célja az, hogy a különösen az év végi ünnepekhez kötődő tűzijátékok, és más pirotechnikai termékek hangja ne riassza el az értékes madárállományt. „Érdemes megvizsgálni, hogyan lehetne szabályozni azt, hogy mi tataiak valamivel nagyobb önmérsékletet tanúsítva a téli hónapokban a madarak védelme érdekében mellőzzük a tűzijátékokat, vagy az egyéb hasonlóan erős hanghatást kiváltó eszközhasználatot” – fogalmazott a városvezető. A képviselők arról döntöttek, hogy a kezdeményezéssel a jövőben mindenképpen foglalkozni kívánnak.

Ugyancsak sokakat érint az a tájékoztató, mely az ülésen a gyepmesteri szolgáltatásról, az ebösszeírásról, és kutyafuttató létesítéséről szólt. Ebösszeírást az önkormányzat három évente végez, a következő ilyen alkalom idén október és november hónapban esedékes, az ezzel kapcsolatos információkat az ebtartók megtalálják a város hivatalos weboldalán. A gyepmesteri szolgálatra vonatkozón most azt vizsgálják, hogyan lehetne egy helyi szervezettel együttműködni, ennek hiányában ugyanis jelenleg egy székesfehérvári cég látja el az ezzel kapcsolatos feladatokat, hiszen a cél az, hogy kóbor kutya ne legyen a városban, ez pedig közösségi feladat. Michl József elmondta: - szeretnének egy kutyafuttatót is létrehozni, mert bár óriási a város zöldfelülete, mégsem tudja ezt minden kutyatulajdonos méltó módon használni. Sok a városban a felelős állattartó, akik pórázzal, szájkosárral és zacskóval indulnak el kedvencükkel sétálni, ám sokan vannak azok is, akik nem figyelnek ezekre a szabályokra, ez utóbbi helyzet javulását segíthetnék elő a kutyafuttatók.

A szeptember utolsó szerdáján rendezett ülésen tájékoztató hangzott el a visszatérő forrásokkal kapcsolatban is összefoglalva, hogy a Magyar Közút Nonprofit Zrt. augusztusban kezdte meg a Május 1. úton a feltörő forrás által okozott károk helyreállítását, elindult a Kismosó-patak rendbetétele, a Hajdú utcán ugyancsak zajlik a felújítás párhuzamosan az Esterházy kastély udvarában feltörő forrás vizének elvezetésével, és elindult a Malom-patak mederrekonstrukciója is.

Az ülés végén, az egyéb napirendi pontokban tájékoztató hangzott el az aktuális  Európai Uniós pályázatokról.

Tata Város Önkormányzat Képviselő-testülete következő rendes ülését várhatóan október utolsó szerdáján tartja majd.