A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Az előzetes kutatások és fellelhető fotók alapján zajlik az Esterházy-kastély felújítása

A Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében tavasszal kezdődött el az Esterházy-kastély felújítása. A tatai kastély turisztikai fejlesztésének alapkőletételi ünnepségét március 29-én rendezték, azóta folynak a munkálatok a helyszínen, ahol Bencsik János országgyűlési képviselő és Michl József polgármester tett látogatást.

A tatai épületegyüttes a GINOP-7.1.1.-15-2015-00007 projekt keretében, 1,5 milliárd forint európai uniós és 824 millió forint hazai forrásból újul meg. A program célja, hogy a műemlék-helyreállítás és az örökségmegőrzés alapvető szempontjai mellett egy egységes, Európában is egyedülálló, jól értékesíthető turisztikai termékcsomag valósuljon meg.

A felújítás kiemelkedő eleme a főépület teljes rekonstrukciója, hiszen a helyszínen egy olyan kiállítás jön létre, amely a kastélyban egykor élő Esterházy család, különösen a nők életét mutatja be. Ezért ezekben a terekben a feltárások által igazolható, leginkább bemutatható kornak megfelelő állapot visszaállítása zajlik, ami restaurálási és rekonstruálási munkákat egyaránt igényel.

Közösségi eseményeknek ad majd otthont a kastély két földszinti terme, az északi oldalon lévő kápolna pedig visszakapja eredeti funkcióját. A rendezvénytér mellett ugyancsak a földszinten interaktív bemutatótér, shop és kávézó is kialakításra kerül. A tetőteraszok a homlokzattal együtt teljesen megújulnak, és korlátozott időben ugyan, de szintén látogathatóak lesznek.

A kastélymúzeum üzemeltetéséhez szükséges funkciókat a kiskastélynak az utcai és déli szárnya fogadja majd magában. Itt csak kismértékű restaurálási munka történik, viszont megújulnak a homlokzati felületek, átépül a teljes tetőszerkezet és a csapadékvíz-elvezetési rendszer, valamint ide kerül a központi gépészeti helyiség. A jelenlegi kertet szintsüllyesztéssel építik át a fellelhető fotók alapján.

A felújítás menete a kutatások javaslatait követi, például ezek alapján lesz a homlokzat színezése a barokk kori állapot szerint törtfehér, a külső nyílászárók pedig tölgy színűek. A jelenleg folyamatban lévő leglátványosabb szerkezet megerősítő munka a kiskastély teljes tetőcseréje és a főépület tetőszerkezetének teljes felújítása. Ezt követi a rendezvénytermek fölötti emeletközi födémek acélgerendás megerősítése, valamint a zárófödém sérült területeinek teljes fafödém cseréje. Ezzel párhuzamosan készülnek a belső terek gépészeti és elektromos alapvezeték kiépítései, a betonozási munkák, majd ezután kerülhet sor a belsőépítészeti és burkolási feladatokra.