A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Megújult az Új úti Iskola tankonyhája

November 13-án a Komárom-Esztergom Megyei Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és Kollégium épületében rendezték az EFOP-1.8.5-17-2017-00099 „Menő Menzák az Iskolákban” című pályázatból felújított iskolai tankonyha megnyitó ünnepségét.

Az intézmény „Kéz a kézben” Alapítványa az EFOP-1.8.5-17-2017 számú "Menő menzák az iskolákban" című pályázat keretén belül 20 millió forintos támogatást nyert. A „Kéz a kézben” Alapítványt az Új úti iskola dolgozói 1992-ben hozták létre. Az elnyert pályázati összeg segítségével az év folyamán már több programot is szerveztek az egészséges életmód és táplálkozás jegyében, például egészségnapot, főzőversenyeket, tanácsadásokat. Emellett az iskolai tankonyha felújítása is megvalósulhatott. Az ötmillió forintos beruházás eredményeként elkészült az új bútorokkal és korszerű eszközökkel, gépekkel felszerelt tankonyha, melyet a jövőben az iskola általános iskolai tanulói, valamint a szakképzésben résztvevők, illetve a kollégiumban élők is egyaránt használhatnak majd. A tankonyha megújulásával a diákok olyan ismeretekre és gyakorlati tapasztalatokra tehetnek szert, melyek szakmatanulásukat támogatják, és egyben felkészülést is jelentenek számukra az önálló felnőtt életre.

Szőke Éva intézményvezető a helyszínen elmondta: - a 31 éves tankonyha már megérett a felújításra, így a bútoroktól kezdve az eszközökön át mindent ki kellett benne cserélni. Létrehoztak a helyiség közepén egy munkapultot, amely megkönnyíti az oktatást, műszaki berendezéseket vásároltak, többek között mosogatógép és mikrohullámú sütő valamint modern tűzhely is került a konyhába. A projekt részeként folyamatban van egy eszközbeszerzés, amelynek megvalósulásával a konyha még jobban kiszolgálja majd a mai kor igényeit.

Soos Balázsné a „Kéz a kézben” Alapítvány elnöke tájékoztatott arról, hogy az intézményben kiemelten kezelik a megfelelő étkeztetést, az egészséges táplálkozást, így a gyerekek sokat használták a tankonyhát a múltban is, ezért vált szükségessé a korszerűsítés. Az iskolában idén elindult egy, az egészséges táplálkozáshoz és életmódhoz kapcsolódó nevelési program, melynek során elméletben és a gyakorlatban egyaránt segítenek a diákoknak megfelelő információkhoz jutni a témában. Ennek a folyamatnak része az is, hogy egy dietetikus szakember segíti a munkát, személyes tanácsadással, heti rendszerességgel látogatva az intézményt.

Az átadó ünnepségen kihirdették azon tanulók névsorát, akik az ez alkalomból kiírt köténykészítő verseny díjazottjai lettek. Ők jutalmul az esemény sztárvendégével, Wossala Rozinával főzhettek együtt.