A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Sportcipőket hozott a Mikulás az Új úti Iskola 20 diákjának

A Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) szeptember utolsó péntekén, az Európai Diáksport Napja budapesti kiemelt rendezvényén indította el az „Egy cipőben járunk” névre keresztelt társadalmi felelősségvállalási programját.

A kezdeményezés arra hívja fel a figyelmet, hogy a sportolásban ugyanolyan fontos az egyenlő esélyek biztosítása, mint az élet bármely más területén. Ezért a sportszervezet jelképes sportcipőgyűjtést indított, amelyeket decemberben a nehéz körülmények között élő, sportolni vágyó gyermekek számára juttat el. Komárom-Esztergom megyében a tatai Komárom-Esztergom Megyei Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és Kollégium tanulói kapták meg az adományokat.

Az MDSZ országosan 569 pár sportcipőt gyűjtött össze a kampánya során. Az akciót olyan közéleti személyiségek, valamint egykori és jelenlegi élsportolók részvételével indította útnak a szövetség, mint Schmitt Pál, Navracsics Tibor, Szabó Tünde, Gergely István, Baji Balázs, Kiss Gergő, Kovács Katalin, Stohl András, Nemcsák Károly és Gerendai Károly. Az összegyűjtött több mint 500 pár sportcipőt az MDSZ országos hálózata segítségével juttatja el minden megyében egy-egy iskolának.

„Nagyon örülünk, hogy már első évben, a program indulásakor ilyen mennyiségű adomány gyűlt össze. Ezúton is szeretném megköszönni a felajánlásokat minden ismert és civil adományozónak, továbbá a cégeknek és szervezeteknek, akik nem egy esetben akár 30-50 párral is hozzájárultak a gyűjtéshez!” – mondta el Balogh Gábor, az MDSZ elnöke, a program elindítója. Az adományozók teljes listája megtalálható a program honlapján, a www.egycipoben.hu oldalon.

A gyűjtés keretében az MDSZ az adományozókat arra kérte, hogy a cipőfűzőkre kötve lehetőleg egy személyes, motiváló üzenetet is fogalmazzanak meg, melyek útravalóul szolgálhatnak azoknak a gyerekeknek, akikhez a cipők végül eljutnak.

Az iskolák kiválasztásánál több szempontot is figyelembe vett az MDSZ, így többek között a 2017/2018. tanévi NETFIT mérési időszakában rögzített eredményeket, azaz az Intézményi Fittségi Indexet, továbbá azt, hogy az adott intézmény valamilyen okból hátrányos helyzetű (kedvezményezett) településen, vagy járásban található-e a vonatkozó jogszabályok szerint. Végül, a döntés során az iskolák diáksport területén mutatott aktivitását is mérlegelték, azaz hogy bekapcsolódnak-e, illetve milyen intenzitással a Diákolimpia, vagy éppen az Európai Diáksport Napja programjaiba. Ezek alapján Komárom-Esztergom megyében Tatán, az Új úti Iskola 20 diákja kapta meg december 5-én, Mikulás-napi ajándékként az adománycsomagokat. Az ajándékok átadásán részt vett Michl József polgármester, Kiss Tamás Európa Bajnok és olimpia bronzérmes kenus, valamint Németh Noémi, a Magyar Diáksport Szövetség Közép-Dunántúli Regionális Irodájának vezetője.

A sportcipők kiosztását a gyerekek között az iskolák pedagógusai végzik, ez biztosíthatja, hogy azok a motivációs üzenetekkel együtt a legjobb helyre kerüljenek, és minél tovább szolgálják a diákok mindennapos testmozgását.