Koronavírus információs vonal telefonszáma: 06 80 277 455; 06 80 277 456

5 éves az Által-ér völgyi kerékpárút

A KEM Sportszövetségek Szövetsége december 20-án sajtóbeszélgetést és fogadást szervezett az Által-ér völgyi kerékpárút átadásának ünnepi, 5. évfordulója alkalmából a Fáklya úti parkolóban.

 

A 2013 decemberében átadott kerékpárút az érintett három település (Tatabánya, Vértesszőlős és Tata) összefogásával épült meg, a hossza 6,5 km. Létesítésének átfogó célja a régió fejlődésének elősegítése volt, hosszú távú célja pedig a települések közötti gépjármű-forgalom csökkentésével a környezet védelme, és a biztonságos kerékpáros közlekedés biztosítása.

A találkozó helyszínén kötetlen beszélgetés során emlékeztek vissza a megvalósulás eseményeire, a közös élményekre, és a kerékpárút megépülésében  szerepet vállalók megosztották tapasztalataikat az út mai jelentőségéről is.

Horváthy Lóránt, a KEM Sportszövetségek Szövetségének elnöke, és a kerékpárút megépítésének kezdeményezője elmondta: - a kerékpárút sokak összefogásával jött létre, s így 5 év után érdemes megünnepelni, és köszönetet mondani mindazoknak, akik segítették a megvalósítást a tervezéstől és engedélyezéstől kezdve a számos probléma megoldásán keresztül a kivitelezésig. Ez a projekt nem csupán egy pályázat megvalósulása, hiszen 2002 óta már megvolt az építési engedély. Az első nagyobb lépést akkor lehetett megtenni, amikor megnyíltak a szélesebb pályázati lehetőségek, de voltak akadályoztató tényezők is, mint például az Által-ér völgyi vízfolyás rendezése, ami egy új helyzetet teremtett a tervezés folyamatában – nyilatkozta Horváthy Lóránt.

Az Által-ér völgyi kerékpárút az elmúlt 5 évben sikeresen bizonyított, hiszen átadása óta számos fejlesztés kapcsolódik hozzá, sokan napi közlekedési útvonalként használják, emellett pedig közkedvelt a kerékpárosok és akár a gyalogos turisták körében is.

Az 5 éves évforduló alkalmából rendezett találkozón átvágták a kerékpárút születésnapi szalagját, majd egy tortát is felszeleteltek a jubileum tiszteletére.