A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Az 1945-ös sortűz áldozatainak emléke előtt tisztelegtünk

A Tatai Kistérségi Többcélú Társulás, a Szomódi Helytörténeti Egyesület és a Budapesti Erdőgazdaság Süttői Erdészete szervezésében a szovjetek által elhurcolt, és 1945. január 4-én Dunaszentmiklós közelében meggyilkolt 26 polgári áldozat emléke előtt tisztelegtek január 12-én.

 

A megemlékezés Dunaszentmiklóson koszorúzással kezdődött az emlékkeresztnél, majd Szomódon a kopjafánál folytatódott, ahol imádságot mondott Bakonyi Zsuzsa. A rendezvény harmadik állomása Tatán, a Városháza díszterme volt.

A IV. SS-páncéloshadtest 1945. január 1-jén indította meg az ún. Konrád hadműveletet, melynek célja a Vértes-hegység és Budapest között lévő szovjet katonai erők szétzilálása és felszámolása, valamint a Budapesttel való kapcsolat megteremtése volt. A német haderő Komáromnál vagonírozott ki, és Dunaalmás, Agostyán valamint Tarján irányába indította meg az offenzívát. Ebben a térségben karácsony óta a szovjet haderők által elfoglalt területekről „málenkij robotra" szedték össze a fellelhető lakosságot. Január 1-jén a szomódiakat 147 összegyűjtött környékbelivel Agostyán felé terelték. Dunaalmás és Neszmély lakóit szintén összeterelték a községházához és Süttő irányába Bikol pusztán át hajtották gyalog a 220 civilt Tardos felé, útépítésre. Ők estére szintén csak Agostyánig jutottak. Január 2-án hajnalban az agostyáni gyűjtőtáborból közel ezer foglyot szabadítottak ki az előre nyomuló német katonák. A kiszabadított magyar foglyok mielőbb haza szerettek volna jutni, de  sajnos nem tudhatták, hogy Szomód, Dunaszentmiklós illetve Neszmély dombjait és erdeit akkor még az oroszok ellenőrizték. A Vörös Hadsereg katonái ismét fogságba ejtettek egy hazafelé igyekvő csoportot. A foglyok január 3-án az éjszakát Dunaszentmiklóson töltötték, majd hajnalban a szovjet katonák tovább hajtották őket az erdő felé - a halálba. A Vörös Hadsereg katonái január 4-én délután 4 órakor Dunaszentmiklós határában végeztek 26 magyar foglyukkal. A vérengzést ketten élték túl, a szomódi Pőcze László és Bartha István Erdélyből.

Michl József polgármester a Városházán elmondta: - Az idén már 5. éve szervezett rendezvény emlékeztet arra, hogy milyen szörnyű eseményeknek is meg kellett történniük ahhoz, hogy ma itt lehetünk, és békében élhetünk. A rendezvény napja egybeesett a doni áttörés, a második világháború egyik legtöbb áldozatot követelő csatájának 76. évfordulójával, melyre Tatán január 11-én emlékeztek. Ezzel kapcsolatban a polgármester úgy nyilatkozott: - Így együtt, megemlékezéseink, visszatekintésünk a múlt eseményeire figyelmeztetnek arra, hogy a saját munkánk, igyekeztünk és életünk során magunk bizonyíthatjuk, hogy életben akarunk és tudunk maradni, s olyan hősökké válhatunk, mint akikre ilyenkor januárban évről-évre megemlékezünk.

Az eseményen helyet kapott egy fotó és dokumentumkiállítás, melyről Nemes János a Szomódi Helytörténeti Egyesület elnöke elmondta: - a fotók az öt évvel ezelőtt felállított dunaszentmiklósi emlékkereszt történetének folyamatát mutatják be, kezdve a kutatásoktól, a kő kiválasztásától egészen a tereprendezésig. Emellett korabeli dokumentumokat, beszámolókat, és kiadványokat is kézbe vehettek az esemény résztvevői.

A megemlékezésen közreműködött Petrozsényi Eszter színművész és Szántó Csongor (narráció), Szöllősi Bottyán Mór (klarinét), valamint Prónikné Mező Judit (zongora).