A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

A magyar kultúra hazánk túlélésének kulcsa…

A magyar kultúra napja alkalmából január 26-án „Jó kedvvel, bőséggel” címmel mutatták be ünnepi műsorukat a Kenderke Református Alapfokú Művészeti Iskola művészeti együttesei, a Magyary Zoltán Művelődési Központ színpadán.

 

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban január 22-én fejezte be a Himnusz kéziratát. A tatai eseményt Dömötör Csaba parlamenti államtitkár, miniszterhelyettes nyitotta meg hangsúlyozva, hogy hazánk túlélésnek évezredes csodáját a magyar kultúra összekötő erejének köszönhetjük. A magyar kultúra központi intézményei a helyi közösségek jelentős felhajtóereje nélkül nem lehetnének erősek. Ilyen közösség a tatai is, ahol a jövőt formálni akarják, a kultúrát támogatják, az azt továbbvivő fiatal generációkat pedig segítik útjukon. Ebben a pezsgő és sokszínű tatai közösségben külön büszkeség a Kenderke műhelye, mely 4500 lelket tett a magyar kultúra hordozójává. Nélkülük, és a többi tatai közösség nélkül szegényebb lenne a magyar kultúra – fogalmazott Dömötör Csaba.

A helyszínen Michl József polgármester köszöntőjében kiemelte: - Tata sokat köszönhet annak a szeretetnek, mellyel a Kenderkében úgy adják tovább a magyar néphagyomány csodáját, hogy az életté váljon, amire nagy szükségünk van itt a 21. században. A városvezető köszönetet mondott mindazoknak, akik Tatán részesei annak a munkának mely a magyar és a helyi kultúra megerősítését szolgálja: az iskolák, tánccsoportok munkatársainak, a különböző kórusok tagjainak, a zenekaroknak, a baráti köröknek, közösségeknek, kluboknak és színjátszóknak. Michl József hozzátette: - idén folytatódnak azok a fejlesztések, melyek városunk kulturális tereinek lehetőségeit bővítik. Őszre befejeződik a piarista rendház másik szárnyának felújítása, ahol megkezdi munkáját a Könnyűzenei Tehetséggondozó és Képző Központ, valamint elkezdődött a Magyary Zoltán Művelődési Központ felújításának tervezése is, a jövőben  a könyvtár tiszti klubba történő áthelyezésével párhuzamosan, a művelődési ház a színházterem modernizálása mellett, egy könnyedebb, szórakoztatóbb kulturális funkciót fog kapni.

Az ünnepi előadást a tavalyi nagy siker után idén is a Kenderke állította színpadra. A magyar néptánc történetét megjelenítő műsorban felléptek: a Kenderke Kenderburga, Fonóka, Berzenye csoportjai; a Tata és a Tatai Szarkalábak Táncegyüttesek táncosai, valamint a Csevergő Énekegyüttes. Kísért  Szabó Krisztina, Tóth Fanni, Bánáti Norbert, Soós András és zenekara. A rendező: Kádár Elemér, a koreográfusok: Farkas Emőke, Jakab András, Jocha Balázs, Jocha-Kánya Réka és Kádár Elemér voltak.