A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Filmvetítéssel és könyvbemutatóval emlékeztünk a kommunizmus áldozatainak emléknapján

Február 25-én országszerte megemlékezéseket tartottak a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából, Tata Város Önkormányzata két eseménnyel is kapcsolódott az emléknaphoz.

Az Országgyűlés 2000-ben nyilvánította február 25-ét a kommunizmus áldozatainak emléknapjává, annak emlékére, hogy 1947-ben ezen a napon tartóztatták le jogellenesen, majd hurcolták el az akkori Szovjetunióba Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát.

A tatai megemlékezések sorában az önkormányzat és a Tatai Városkapu Közhasznú Zrt. szervezésében kora délután Gábor Pál: Angi Vera című filmjét vetítették az Est Moziban, ahol megteltek a nézőtér széksorai. Az 1979-ben készült történet főszereplője Angi Vera, a vidéki kórházban segédápolónőként dolgozó árva lány, akit Pap Vera alakít. A film az ötvenes évek léleknyomorító világát mutatja be, azt a korszakot, amikor még a rendszer hívei is bármikor áldozattá válhattak.

A filmvetítést követően Tata Város Önkormányzata és a Szomódi Helytörténeti Egyesület közös szervezésében került sor a „Jégbefagyott sikoly - A szovjetek által elhurcolt és 1945 januárjában Dunaszentmiklós közelében meggyilkolt polgári áldozatok emlékezete” című új helytörténeti kiadvány bemutatójára, a  Városháza dísztermében. A könyv a szovjetek által meggyilkolt polgári áldozatokról szól, az alcím pedig nem véletlenül tartalmazza a több értelmű "emlékezet" szót. A könyv egyrészt emléket állít azoknak a fiatal embereknek, akik egy kegyetlen és értelmetlen öldöklés áldozatául estek. Másrészt azt is bemutatja, hogy e szörnyű esemény és az elvesztett családtagok, jó ismerősök emlékezete hogyan rejtőzködött a szovjet megszállás hosszú-hosszú évtizedei alatt és hogyan bukkant fel megint, amint megszűnt az elnyomás, és akadt valaki, aki utánajárjon a történteknek. A kötetben számos rendkívül érdekes visszaemlékezés olvasható - közöttük olyanok is, amelyek Tatára vonatkoznak.

Az eseményen köszöntőt mondott Bakonyi Zsuzsanna, Bakonyi Dezső szomódi református lelkész lánya, akinek édesapja túlélője volt az eseményeknek és megörökítette a történteket az utókor számára, 1992-ben egy kopjafát emeltetett a szomódi temetőben az áldozatok emlékére. Bakonyi Zsuzsanna hangsúlyozta: - Bár Bakonyi Dezső egész életét végigkísérte és befolyásolta a szörnyű élmény, mégis megnyugodva hunyt el annak tudatában, hogy örökségül hagyta ránk a múlt és a hősök tiszteletét, a haza szeretetét.

A könyvbemutatón Nemes János, a Szomódi Helytörténeti Egyesület elnöke ismertette a kiadvány létrejöttének krónikáját. A történet feltárását az egyesület kezdte el hét évvel ezelőtt, amikor a szomódi temetőben felfedezték az emlékező kopjafát, melyen két adat szerepel: Bakonyi Dezső neve, és a 26-os szám. Ezt követően indult el a 26 áldozat életét kutató munka, mely az évek során számos emlékkel, elbeszéléssel, irattal és egyéb dokumentációval gyarapodott.

Michl József, Tata polgármestere a kommunizmus áldozatainak emléke előtt tisztelgő eseményekkel kapcsolatban elmondta: - körülbelül 100 millióra teszik a kutatások a kommunizmus áldozatainak számát az egész világon, hazánkban és térségében pedig egymillióra, ezért nagyon fontos, hogy folyamatosan emlékezzünk és emlékeztessük magunkat valamint a környezetünkben élőket  ezekre az eseményekre. Tisztában kell lennünk azzal is, hogy mi történt a mi vidékünkön, a mi városunkban, hiszen minden történelmi eseményt, tragédiát, akkor tudunk leginkább megérteni, ha saját családunkon, legkisebb közösségeinken keresztül ismerhetjük meg. Michl József hangsúlyozta: - az a feladatunk, hogy mindezt a tudást eljuttassuk a mai fiatalokhoz, akik szép számmal vettek részt a délutáni filmvetítésen. Ha sikerül az emlékeket tovább örökíteni, sikerülhet ezt a világot is olyan békésnek megőrizni, mint amiben most élhetünk, ahol mindenki szabadon gondolkodhat és kiteljesedhet – fogalmazott a városvezető.

A Városházán megrendezett eseményen közreműködött: N.t. Dr. Kálmán Szabolcs. A „Jégbefagyott sikoly” című könyvet Tata Város Önkormányzata adta ki, szerzői: Dr. Schmidtmayer Richárd és Nemes János, szerkesztője: Osgyáni Zsuzsanna.