A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Tatai siker született a Farsang Kupán

A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Tata és Környéke Régiója és Egyesülete szervezésében március 2-án a Güntner Aréna Városi Sportcsarnokban rendezték a 17. Farsang Kupa Országos Gasztronómiai Bajnokságot, melyen kiemelt helyen végzett a tatai Jávorka Sándor Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskola.

 

Hazánk legnagyobb és legszínesebb szakmai versenyére az ország minden pontjáról érkeztek a felnőtt és tanuló versenyzők, megtöltve a csarnok küzdőterét szakács, cukrász, cukorvirág, felszolgáló, pék és koktélos szakmákban. 128 versenymunka került bemutatásra, ebből 59 alkotás a felnőtt, 69 pedig a tanulók kategóriájában. A szakmák megoszlása az előző évekhez hasonlóan alakult: 20 szakács, 78 cukrász, 7 felszolgáló és 23 pék mérte össze tudását.

Michl József polgármester az esemény megnyitóján beszédében köszönetet mondott a Petrezselyem családnak azért a szeretetért és fáradhatatlan munkáért, mellyel évről-évre megszervezik a Farsang Kupát. A városvezető megemlékezett a tavaly elhunyt Petrezselyem Antalné Venesz-díjas, Aranykoszorús, Aranydiplomás Mestercukrászról, a verseny alapítójáról is. Michl József úgy fogalmazott: - Petrezselyem Antalné Gyöngyi életéből sok minden szolgálhat követendő példaként, de érdemes három dolgot kiemelni, s  minden évben újra és újra feleleveníteni: az életét tette fel arra amit szeretett, mert nem lehet semmit csupán félig jól csinálni. Emellett a szabadságát a másoknak való teremtő munkájával töltötte ki, valamint, örök optimista volt, amire nagy szükség van a mai világban, de Gyöngyi megtanította nekünk, hogy a legnehezebb helyzetekben is bizakodónak kell lennünk.

A versenyzők már szombaton kora reggel elkezdték a munkát, hogy szebbnél szebb alkotásokkal töltsék meg a csarnokot átszelő asztalsorokat. A versenymunkákat idén is komoly szakmai zsűri értékelte: Volenter István a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség szakács alelnöke, Adamek Balázs mesterszakács, a magyar nemzeti szakács válogatott tagja, Kocsis Sándor Tibor mesterszakács, Rabóczky Jánosné Venesz-díjas, Aranykoszorús mestercukrász a KEMKIK  elnökségi tagja, Csuta Zsolt cukrász  az Országos Fagylaltverseny többszörös díjazottja, Kiss-Podmaniczky Krisztina olimpiai és világbajnoki aranyérmes cukrász, Németh Zoltán a Cukorstúdió tulajdonosa, Földi Lenke cukorvirág szakoktató, Barabás Zoltán a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség éttermi alelnöke, Mayer Gyula Schnitta-díjas éttermi mester, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség oktatásért felelős alelnöke, Schwarcz András Venesz-díjas mesterszakács, Harmati József Aranyperec-díjas pékmester, és Bálint Ferenc pékmester a tatai Bálint Pékség tulajdonosa.

Az idei Farsang Kupán részt vett Bagdán Boglárka agrárszakképzésért felelős helyettes államtitkár, aki a versennyel kapcsolatban úgy nyilatkozott: - a szakképzésben kiemelten fontos, hogy a gyerekek élményekhez jussanak, és egy versenyre való felkészülés tanórán kívül olyan tapasztalatokat ad, melyek által sokkal többet tanulnak a diákok, ezért nagyon nagy szükség van az ilyen versenyekre, mint a Farsang Kupa.

A díjak ebben az évben is különleges kézműves munkák voltak, melyek már hagyományosan Molnárné Tamás Anetta fazekas, népi iparművész, a Népművészet Ifjú Mesterének munkái, emellett a versenyzők az esemény támogatói által felajánlott különdíjakat is szép számmal vehették át. A résztvevők sikerességét az eredmények mutatják: a zsűri 53 aranyérmet (23 felnőtt és 30 tanuló), 33 ezüstérmet, 29 bronzérmet és 10 oklevelet osztott ki. A szakács kategória legjobbja idén a baktalórántházi Fenyves Szálloda és Konferencia Központ képviseletében Kulcsár Ádám lett, míg a cukrász kategória legsikeresebbje Lazányi János, az Avalon Hotel Miskolctapolca versenyzője.

A 128 versenyző Magyarország minden szegletéből és a Felvidék legkülönbözőbb pontjairól érkezett. Komárom-Esztergom megyéből 20 alkotás versenyzett – ezek közül 12 arany, 6 ezüst és 2 oklevél minősítést kapott. Az összetett bajnok 2019-ben Lazányi János (Avalon Hotel Miskolctapolca) lett, a legjobb iskola pedig a mosonmagyaróvári Haller János Szakközépiskola. Az eredményhirdetés Tata számára is tartogatott szép pillanatokat, hiszen a legeredményesebb iskolák versenyében második helyezést ért el a Jávorka Sándor Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola csapata, nekik külön gratulálunk a szép sikerhez! Köszönet a Petrezselyem családnak, amiért egy újabb, magas színvonalon megszervezett, különleges eseménnyel öregbítették városunk hírnevét!