A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Múltidéző falvédők a múzeumban

Különleges kiállítást nyitottak meg március 7-én a tatai Német Nemzetiségi Múzeumban a torkos csütörtök alkalmából.

 

A helyszínen Jungvirthné Bús Erzsébet közel 200 darabból álló német nyelvű falvédő, házi áldás és feliratos textília gyűjteményét mutatták be a közönségnek.

Jungvirthné Bús Erzsébet közel 20 éve kezdte el gyűjteni a textíliákat, először magyar falvédőket. Egy ideig - elsősorban a munkája miatt - felhagyott szenvedélyével, de nyugdíjba vonulását követően ismét belefogott a gyűjtésbe, s azóta több kiállításon is bemutatta kedvenceit. A jelenlegi, tatai tárlaton sváb textíliákat láthatnak az érdeklődők, de a teljes gyűjtemény több, mint 600 darabból áll. Jungvirthné Bús Erzsébet elmondta: - a beszerzés főként internetes portálokon keresztül történik, de piacokon, vásárokon is talált már szép darabokat, és vannak, amelyeket ajándékba kapott.

A tárlat egyik legkülönlegesebb eleme egy több mint 100 éves gyermekfürdető lepedő, ami elég rossz állapotban került elő, ám sikerült megújítani. A kiállítás a torkos csütörtök alkalmából a női, háziasszonyi szerepkör témájához kapcsolódik, hiszen a bemutatott darabok női kezek munkái. Ahogyan Jungvirthné Bús Erzsébet fogalmazott: - a gyűjteménnyel az ősök iránti tiszteletünk is kifejeződik, hiszen rengeteg munkát, kitartó szorgalmat igényel egy-egy ilyen falvédő, textil elkészítése.

A kiállítás április 23-ig látogatható a Tatai Német Nemzetiségi Múzeum földszintjén.