A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Gratulálunk a legjobb tanulmányi eredményeket elért tatai diákoknak!

Már hagyomány városunkban, hogy a magyar zászló és címer napja alkalmából  elismerésben részesülnek az elmúlt évben kiváló tanulmányi eredményeket elért tatai diákok. Az idei ünnepséget március 14-én rendezték a Kossuth téren, ahol a helyi általános és középiskolák végzős tanulói gyűltek össze.

 

A Kossuth téren a magyar zászló és címer napjához kapcsolódva megújult az országzászló. A Városháza előtti talapzaton egy a korábbinál magasabb, 7 méter hosszú zászlórúdon már egy 100 x 300 centiméteres, angyalos címerrel díszített nemzeti színű országzászló lobog.

Michl József polgármester a március 14-i ünnepségen köszöntőjében elmondta: - a címer és a zászló egész életünket végigkíséri, még ha ez nem is mindig tudatosul bennünk. A címer, mely egy családnak, közösségnek vagy nemzetnek a jelvényévé vált évszázadokon át, arra szolgál, hogy bemutatkozzunk: megmutassuk kik vagyunk, honnan jöttünk és hová tartozunk – tehát vállalom a nevemet, a családomat, a nemzetemet, a hazámat, s mindez visszafelé megvéd engem. Aki tartja és magasba emelni a zászlót, azt követjük, s ezzel kifejezzük, hogy itt vagyunk mi, itt vagyunk itthon. Zászlókat helyezünk a hajókra, repülőkre, településeink tereire és épületeire, s ezzel is azt jelezzük: itt vagyunk mi, itt vagyunk itthon. A városvezető beszédében felelevenítette a tatai születésű Mansbarth Antal katolikus pap és Hamary Dániel, honvéd tüzér hadnagy életét, akik részesei voltak az 1848-49-es forradalomnak. Mindketten pajzsot tartó és zászlót emelő emberek voltak, közülünk származnak, itt éltek az őseinkkel és nagyon közel vannak hozzánk – fogalmazott Michl József.

A legjobbaknak járó díjakat a magyar zászló és címer napja alkalmából azok kapták, akik: 

- országos tanulmányi versenyeken 1-6. helyezést,

- nemzetközi tanulmányi versenyeken 1-6. helyezést, vagy

- felsőfokú intézményekbe történő felvételinél többletpontszámot adó tanulmányi versenyeken helyezéseket értek el.

A 2017/18-as tanévben elért eredmények alapján 36 tatai diákot és 28 felkészítő pedagógust díjazott az önkormányzat:

A Kőkúti Általános Iskolából:

Engler Csilla, Tóth Kincső, Varga Dániel és Szabó Benedek a Bolyai Anyanyelvi Csapatverseny Országos döntőjében csapatban negyedik helyezést ért el. Felkészítő tanáruk: Ács Gáborné. Kishalmi András és Keresztes Ádám a Titok Hermann Ottó tesztverseny országos döntőjében második helyezést, Tóth Ábel hatodik helyezést ért el. Felkészítő tanáraik: Lázár Ivetta, Juhász Andrea és Selmeci Attiláné. Perneczky Zita, Szanda Zsófia és Punk Laura a csecsemőgondozási verseny országos döntőjében csapatban hatodik helyezést ért el. Felkészítő tanáruk: Onódi Katalin.

A Kőkúti Általános Iskola Fazekas Utcai Tagintézményéből:

Szikora Georgina, Hunyadi Annamária, Tasnádi Bálint a Zöld Okos Kupa Országos Fenntarthatósági Versenyen negyedik helyezést ért el. Felkészítő tanáruk: Pozsgayné Tóth Ildikó.

A Vaszary János Általános Iskolából: 

Bilszky Márk a Jedlik Ányos Országos Versenyen fizikából 4. helyezést ért el, felkészítő tanára: Avrancsevné Hegedűs Ildikó.

Fekets Anna az Arany János Országos Versenyen magyarból 4. helyezést, Frank Éda 6. helyezést ért el, felkészítő tanáruk: Lázár Katalin.

Száraz Dóra a Sziporka Országos Matematika Versenyen 2. helyezést ért el, felkészítő tanára: dr. Lévainé Ujvári Mária. Nagy Olivér a London Bridge Országos Angolversenyen 1. helyzést, Bognár Balázs 5. helyezést ért el. Felkészítő tanáraik: Németh Krisztina és Rabi Ildikó.

Az Eötvös József Gimnáziumból:

Hegedűs Péter a Konkoly-Thege Miklós Matematikaversenyen 1. helyezést, Schleier Vera Izabella 2., Krisztik Bálint 3. helyezést ért el. Felkészítő tanáraik: Krisztin Németh Andrea, Tóth Zsuzsanna és Ádámné Dúcz Vilma.

Kadlecsik Ádám az Ausztriai Fiatal Fizikusok Versenyén 2. helyezést ért el, felkészítő tanára: dr. Szeidemann Ákos.

Koroknay Tamás a Hódítsd meg a biteket nemzetközi informatikai versenyen 8. lett, felkészítő tanára: Gálik András.

Papp Ádám Gábor a Cornides István Matematika - Fizika Emlékversenyen 3. és 4. helyezést ért el, felkészítő tanárai: Ádámné Dúcz Vilma és Ádám Árpád.

Pölöskei Dávid, Sárkány Ákos Soma, Schleier Vera Izabella az Országos Angol Nyelvi Civilizációs Versenyen 10. helyezést ért el csapatban, felkészítő tanáruk: Romankovics Mirtill.

Pölöskei Dávid, az ELC Országos Angol Nyelvi Versenyen 8. helyezést,   Schleier Vera Izabella 10. helyezést ért el, felkészítő tanáraik: Tóth Gáborné és Székelyi Zsuzsanna.

Veisz Andor a Cornides István Matematika - Fizika Emlékversenyen összetettben 5. lett, felkészítő tanárai: Tóth Zsuzsanna, Ádám Árpád.

A Talentum Iskolából:

Szeidemann Márton a Simonyi Zsigmond Helyesírási Versenyen országos 5., a Jedlik Ányos Fizikaversenyen országos 4. helyezést ért el. Felkészítő tanárai: Szabóné Molnár Judit és Makincs Gyula.

A Tatai Református Gimnáziumból:

Bánhidi Botond a Református Iskolák Országos Angol és Német Nyelvi Versenyén németből 1. helyezést, Kovács Mirabella angolból 6. helyezést, Tasnádi Márton németből 1. helyezést ért el. Felkészítő tanáraik: Fohner Éva, Katona Gabriella, Liebe Gabriella.

Kovács Emese a Budai József Biológia Feladatmegoldó Versenyen 4. lett, felkészítő tanára: Nagyné Kristó Erzsébet.

Nagy Enikő a Református Iskolák Országos Kémia Versenyén 5. helyezést ért el, felkészítő tanára: Pozsgayné Tóth Ildikó.

Madarász Áron a Református Iskolák Országos Matematika Versenyén 5. helyezést ért el, felkészítő tanára: Németh Krisztina.

A díjazottaknak járó emlékplaketten ebben az évben Öveges József piarista szerzetes, tanár arcképe látható, hiszen idén lesz 40 éve, hogy elhunyt a jeles pedagógus, aki az egykori tatai Piarista Gimnáziumban tanított. A díjazottaknak járó plakettet Molnárné Tamás Anetta fazekas, népi iparművész készítette.

Az ünnepségen egy országos kezdeményezés tatai állomását is felavatták. Vecsei H. Miklós, a Vígszínház színművésze és Michl József polgármester egy olyan könyv automatát leplezett le, amelyből a kortárs és a klasszikus irodalom gyöngyszemeit bárki elérheti. A posta épülete előtt található automatával kapcsolatban Vecsei H. Miklós, a kezdeményezés egyik alapítója elmondta: - az  automaták ötlete azt a célt szolgálja, hogy az emberek ne csupán okostelefonokat tartsanak a zsebükben, így születtek meg a pocket zsebkönyvek. A projekt kitalálói közvéleménykutatást végeztek, és azon városok jelentkezését várták, akik szerettek volna hozzájuk csatlakozni. Tata a TOP 20 jelentkezők egyike volt, melynek nyomán Pest megyén kívül vidéken először a mi városunkban helyeztek ki könyvkiadó automatát. Budapest és Szentendre után hazánkban Tata a 3. település, ahol ilyen automata működik.

A magyar zászló és címer napja alkalmából rendezett ünnepségen közreműködött Petrozsényi Eszter színművész, valamint Varga Lilla és Mike Ariel (ének, gitár).