A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Nagy sikert aratott Almády Zoltán előadása a Városházán

A Tatai Helytörténeti Egyesület szervezésében március 21-én délután a Városháza dísztermében Almády Zoltán barlangkutató, a tatai Megalodus Barlangkutató és Geológiai Szakcsoport vezetője tartott vetítéssel egybekötött előadást "Tata barlangjai és karsztjelenségei" címmel.

Zsúfolásig megtelt a díszterem az eseményen, amelyen dr. Kis Tiborné, a Helytörténeti Egyesület elnöke úgy nyilatkozott: - Az egyesület tavaly, idei programját tervezve elhatározta, hogy 2019-ben elsősorban vizes témákhoz kapcsolódó programokat szervez, s ennek a sorozatnak ez volt az első előadása.  A folytatásban Tata tavairól és malmairól, valamint azok történetéről terveznek még egy-egy előadást.

Almády Zoltán tájékoztatója több mint 30 év kutatási munkáján alapult, a barlangkutató elmondta: - ez idő alatt 50-60 ember segített a feltárásban, ami nagyon kemény fizikai munkát jelentett. Az ötvenes évekig úgy tudták, hogy Tatán csupán egy barlang van, de kutak ásása és robbantások során kiderült, hogy több barlang is létezik, melyeket nagy részben sikerült feltárni. A Városházán ezek közül a négy legnagyobb barlangról hallhattak információkat az érdeklődők.

A helyszínen Michl József polgármester mondott köszöntőt, a vetített képes előadáson kőzet és ásványmintákat, ősmaradványokat és barlangászathoz  használt eszközöket is láthattak a résztvevők.