A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

90 éve született Rózsavölgyi István, a legendás atléta

Március 30-án az egykori kiváló középtávfutó, Rózsavölgyi István tiszteletére rendeztek emléktábla-avató ünnepséget az Ady Endre utca 15. szám alatti épület előtt Tatán.

 

Rózsavölgyi István 1929. március 30 - án született, a magyar sport és az 50-es 60-as évek világklasszis atlétája, középtávfutója volt. A Római Olimpián 1960-ban 1500 méteren bronzérmet szerzett. Karrierje során 7 világ, 8 Európa csúcsot és 19 magyar csúcsot futott. Pályafutása alatt 297 versenyen állt rajthoz és 188 győzelmet aratott. Az ötvenes évek nemzetközi szinten legmagasabban jegyzett válogatott atlétája versenyzői pályafutásának befejezése után a Honvéd atlétáinak lett az edzője, majd az öttusa válogatott futóedzéseit irányította éveken át. Élete egy szakaszában szakmai vezetőként tért vissza a tatai edzőtáborba. Szenvedélyesen szerette az atlétákat, de szívesen foglalkozott amatőr futókkal is. Energiája kiapadhatatlan volt, nyugdíjas korában a Máltai Szeretetszolgálatnál vállalt ebédkihordási feladatot.

A tatai emléktábla avatás egyik apropóját az adta, hogy Rózsavölgyi István március 30-án lenne 90 éves, s a szervezők a sportoló lánya, Patakiné Rózsavölgyi Anikó ötlete kapcsán úgy gondolták, ez az évforduló méltó alkalmat kínál az emléktábla leleplezésére. Rózsavölgyi István 1976-tól 2012-ig Tatán élt, edzőként sok fiatallal ismertette meg az atlétika, a futás szépségét, s néhány évig a tatai edzőtábor igazgatójaként is dolgozott. Rendkívül népszerű volt a városban, nem csupán a sportolók, hanem a tataiak között is, szerénysége és segítőkészsége révén.

Az emléktábla helyszínéül azért az Ady Endre utca 15. számú házat választották, mert tatai lakosként itt élte mindennapjait, itt tért pihenőre  amikor éppen nem edzést tartott, ebédet hordott, vagy esetleg horgászott az öreg tónál.  1999-ben – 70. születésnapjára – Török Ferenc könyvet írt róla Pergamen címmel. A Pergamen a beceneve volt kivételesen vékony alkata miatt, s a könyv még ma is népszerű olvasmány az életrajzi kötetek között.

A tatai emléktábla avatáson Michl József polgármester mondott köszöntőt, felidézve a legendás sportoló példamutató életét, majd lánya, Patakiné Rózsavölgyi Anikó emlékezett vissza az édesapára.

A hétszeres világcsúcstartó emlékét az edzőtábor atlétikai pályájának neve is őrzi, ahol emlékversennyel tisztelegtek az atléták Pergamenre, azaz Rózsavölgyi Istvánra.