A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Évadnyitó horgászverseny a Cseke-tavon

Április 27-én rendezte meg hagyományos évadnyitó horgászversenyét az 1929-ben alapított Tatai Sporthorgász és Környezetvédő Egyesület a festői szépségű Cseke-tavon.

Az Eszterházy család megbízásából 1783-ban, Böhm Ferenc által épített park gyöngyszeme, a hajdan természetes források vizével táplált 18 hektáros tó, amely szinte a város közepén, festői környezetben nyújt lehetőséget a horgászsport szerelmeseinek ügyességük és szerencséjük kipróbálására.        

Az idei első versenyt megelőzően 40 mázsa ponty került a tóba telepítésre, melyből 10 mázsa kétnyaras (kb. 0.7-1.2 kg/db átlag egyedsúlyú) 20 mázsa három-nyaras (1.80 - 2.50 kg/db átlag egyedsúlyú) és 10 mázsa (kb. 3.0-4.5 kg/db átlag egyedsúlyú volt. Tekintettel a tavaly ősszel az Öreg-tóból telepített 30 mázsa igazán szép állományra kijelenthetjük, hogy minden feltétel adott volt  egy családias hangulatú, sportszerű, de mégis „vérre menő” küzdelem megrendezéséhez, melyet egyedül az időjárás alakulása befolyásolt negatívan. A megelőző éjszakai zivatar és a közelgő front hatása sajnos érezhető volt a kapásindex alakulásában. A versenyzők, élve a vezetőség kínálta lehetőséggel, előzetesen jelezték részvételi szándékukat. A horgászok kora reggeli órákban leadott nevezései előre jelezték, hogy a résztvevők erős mezőnyben fogják összemérni felkészültségüket horgásztársaikkal. A versenyre zömében horgászegyesületünktől érkeztek a horgászsport szerelmesei, de a környező települések versenyzői is szép számmal jelentkeztek a megmérettetésre.

A verseny programjának és szabályainak utolsó pontosítását követően, összességében 46 versenyző kezdte meg pontosan 08:30-kor a küzdelmet a dicsőség és nem utolsó sorban az értékes nyeremények reményében. A Tatai Sporthorgász és Környezetvédő Egyesület míves serlegeket, kisplasztikákat, üveg-plakettet ajánlott fel a dobogós helyezettek számára.

A horgászverseny külön férfi és női kategóriában került kiírásra, az értékelés alapja pedig a bármilyen horgászmódszerrel, egy horgászbottal kifogott hal össztömege volt, halfajtától függetlenül grammokba átszámolva. Egy gramm, egyenlő egy pont. Külön díjazásra került a legnagyobb halat fogó és a darabszámra legtöbb halat fogó versenyző teljesítménye.      

A tóparton sétálva, a horgászok feszült várakozását érezve, érdekes volt látni, ahogy a versenyen kívüli időszakban egymással barátként tréfálkozó versenyzők megkísérlik a halfogás esélyét leginkább növelő, féltve őrzött titkaikat rejteni társaik elől. A választott szerelék, a zsinór vastagsága, a horog mérete, a csali fajtája és felfűzésének módja, mind-mind féltve őrzött titokként kezelendő, bizalmas információnak számít. Mindenki bízik a hosszú évek alatt kialakított, elsajátított, begyakorolt technikájában és nem szívesen szeretné növelni versenytársa nyerési esélyeit ezek felfedésével egy ilyen komoly megmérettetés során.   

A reggeli órákban felerősödő dél-nyugati szél magával hozta az izgalmakat is. Az eleddig érintetlen csalik - a horgászok és persze a versenyt szervezők legnagyobb örömére - hirtelen felkeltették a halak érdeklődését. Egymás után hallhattuk az oly sokat jelentő „MÉRLEG” kérését, ami egy-egy újabb hal beszákolását jelentette.       

12:30-kor „gong” jelzéssel fejeződött be a halfogó verseny első és legfontosabb része, majd kezdetét vette az eredmények összegzése a helyezési sorrend kialakítása. A horgászok elcsomagolták nagyra becsült felszereléseiket, míg a verseny szervezői a nevezési lapokon rögzítettek szerint összegezték a fogási eredményeket.

A feszültség érezhetővé vált, különösen akkor, amikor a nyereményekkel zsúfolt asztal az eredményhirdetés helyszínére került. Szemet gyönyörködtető látványt nyújtottak az áprilisi napfény bujkáló sugaraival megvilágított, fényesen csillogó serlegek és különböző értékes díjak. A versenyzők sóvárgó szemekkel, saját eredményeik ismeretében néhányan szomorkodva, míg mások reménykedve várták az ünnepélyes eredményhirdetést, amely szerint:

Férfi I. helyezett: TAKÁCS MIKLÓS 14900 pont, 9 db hal,

Férfi II. helyezett: PÁLFI PÉTER 14510 pont, 13 db hal,

Férfi III. helyezett: LIPPAI CSABA 14250 pont, 15 db hal.

Női kategóriában egyetlen nevezőnk, KOLLÁRNÉ BAJCZIK ÉVA indult. Teljesítménye alapján szégyenkeznie nem kellett, hiszen a 2 db hal megfogásával szerzett 4100 pontjával több férfi versenyzőtársát is megelőzte. Teljesítményét, egy halat fogó horgászt ábrázoló kisplasztikával jutalmaztuk. Sajnálatosan a női kategóriában egyedüli indulóként versenyzőnek nem volt nehéz dolga a győzelem megszerzésében vívott harcban…

A legnagyobb kifogott hal díj büszke nyertese PÁLFI PÉTER lett, 4550 pontot érő, azaz 4,55 kg-os gyönyörű pontyával. Jutalma egy igazán esztétikus, szépen csillogó serleg lett.

Az évadnyitó verseny során hagyományosan megemlékeztünk Egyesületünk egykori elnök-helyetteséről, id. Kollár Istvánról, mindannyiunk Pista bácsijáról. A család felajánlásaként évente Kollár István díjat adományoz, melyet a versenyen darabszámra legtöbb halat fogó sportoló, idén LIPPAI CSABA sporttársunk vehetett át. A Kollár családot említve kötelességem megemlíteni, a 60 literes bográcsban elkészített és semmivel össze nem hasonlítható gulyást, mellyel a versenyen résztvevőket és a verseny szervezőit is vendégül látták. Nagyon jól esett, igazán finom volt. Köszönjük!

Összességében 46 fő versenyző, 4 óra tiszta versenyidő alatt, 141 db halat, 192.70 kg tömegben fogott ki a Cseke-tóból, ami az időjárás (elsősorban a hirtelen és jelentős légnyomásváltozás) miatt figyelemre méltó eredménynek számít!

A jól megérdemelt ebéd elfogyasztása, már ismét a kora reggel tapasztalt tréfálkozó, jó hangulatú barátias légkörben, a friss élmények megvitatása mellett zajlott, a versenyből fakadó rivalizálás ekkorra szertefoszlott. Végül, de nem utolsó sorban nem szabad megfeledkeznünk azokról a sportszerető, lelkes egyesületi tagokról sem, akik időt és energiát nem kímélve előkészítették és ilyen magas színvonalon lebonyolították egyesületünk évadnyitó horgászversenyét.

Köszönjük a versenyzőknek, hogy elfogadták versenyfelhívásunkat, köszönjük mindazok munkáját, akik segítették a program előkészítését és eredményes végrehajtását!

Találkozzunk a „FEEDER-BOTOS horgászversenyen” 2019.06. 08-án!

 

Berena Béla a Tatai Sporthorgász és Környezetvédő Egyesület elnöke

 

(Fotók: Tatai Sporthorgász és Környezetvédő Egyesület)