A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

12. alkalommal durran idén a Tatai Patara

A ZOFI Rendezvényszervező Kft. neves múzeumi szakemberek és történészek támogatásával XII. alkalommal rendezi meg a Tatai Patara 1597 Török kori Történelmi Fesztivált május 31. és június 2. között. A rendezvényről május 23-án Budapesten, a Honvéd Kulturális Központban rendeztek sajtótájékoztatót.

 

A sajtótájékoztatót Michl József, Tata polgármestere nyitotta meg hangsúlyozva, hogy a rendezvény a tatai fesztiválszezon nyitóeseménye. A Tatai Patarával a szervező ZOFI Rendezvényszervező Kft. egy olyan programot alkotott meg, amely nem csupán szórakozást nyújt, hanem élményszerű találkozást is a történelemmel. Mindez egy precíz szervező és tanulási folyamat eredménye, amiért nagy köszönet jár a rendezőknek – fogalmazott a városvezető.

A fesztivál az 1597-es sikeres tatai ostrom és gróf Pálffy Miklós hadvezéri tevékenysége előtt tiszteleg, a korábbi évekhez hasonlóan a vár és az Esterházy tér területén.

A kerettörténet szerint az 1594-ben kirobbanó újabb háborúban Tata négybástyás vára török kézen van és komoly akadálya a sikeres dunántúli keresztény hadmozdulatok indításának. A hadi kudarcokat látva gróf Pálffy Miklós komáromi főkapitány furfangos tűzmestereinek segítségével cselvetésre szánja magát, és 1597-ben kapupetárdával „kopogtat be a várkapun”. A rendezvény korhű ruhák, haditechnikai eszközök és autentikus csatajelenetek segítségével repíti vissza a nézőket a múltba, egyedülálló élményt garantálva a vendégeknek.

A Tatai Patara 1597 Török Kori Történelmi Fesztivál egyre különlegesebb programokkal várja a Tatára érkezőket, és persze a tatai nézőket. A fesztivál vendégei elmerülhetnek a 16-17. század életének mindennapjaiba, kipróbálhatják magunkat a korabeli mesterségekben vagy az egykori ételek készítésében is. A programban szerepelnek múltidéző kiállítások, katonazenekari fesztivál, lovasbemutatók, korhű fegyverek, török kávékóstoltatás, a vásári forgatag pedig mutatványosokkal, tűzzsonglőrökkel és a Nánai Sólymos Vitézek vidám, történelmi színielőadásaival várja az érdeklődőket. Emellett a Borudvarban Nemzetközi Néptánc találkozó zajlik majd 14 együttes közel 300 táncosával, és a 25. Klapka György Lövészdandár is felvonultatja legmodernebb haditechnikai eszközeit.

A Tatai Patara idén már 12. alkalommal kínál különleges kikapcsolódást, szórakozást több mint 500 hazai, cseh, szlovák, lengyel, finn, német, osztrák és olasz hagyományőr, valamint több száz további közreműködő egyedülálló összefogásának köszönhetően.  Idén a korábbi évek nagy sikereinek köszönhetően ismét lesz „Diák-Patara”, ami egy csoportos időutazás, egy élő történelem óra.

Zombori Mihály a ZOFI Rendezvényszervező Kft. vezetője a sajtótájékoztatón elmondta: - A céljuk továbbra is a hiteles tájékoztatás, és szeretnék, ha minél többen részesei lehetnének a fesztivál nyújtotta élménynek, ezért május 31-én pénteken ingyenesen lehet majd belépni a rendezvény területére, valamint a szombat délutáni katonazenekari fesztivál megtekintése is díjtalan lesz a Kossuth téren.

Az esemény három beléptető kapuval várja a látogatókat, a Magyary Zoltán Művelődési Központnál, a Tópart sétányon és a Hősök terénél.

További információkról a www.tataipatara.hu weboldalon tájékozódhatnak.