Koronavírus információs vonal telefonszáma: 06 80 277 455; 06 80 277 456

Jövő nyárra megújul a tatai Szent Kereszt Templom

Megkezdődött a Szent Kereszt Plébániatemplom külső felújítása Tatán, a munkálatokról június 5-én a Kossuth téren rendeztek sajtótájékoztatót.

 

A tatai nagytemplom a Győri Egyházmegye kötelékébe tartozik, városunk nagy jelentőségű, copf és késő barokk stílusú műemléképülete. A Kossuth téren magasodó épület Franz Anton Pilgram, Fellner Jakab és Grossmann József tehetséges építészek munkáját dicséri. A kéttornyú templom lenyűgöző belső terének kialakítása többek között Mohl Adolf, Gött Antal, Schweiger Antal valamint Mes János György nevéhez fűződik. Az 1990-es évek végére a templom állaga leromlott. A több lépcsőben megszervezett renoválás keretében először a tető felújítását végezték el. A 2000-es évek elején megtörtént a templom vakolása is, a meglazult toronysisakokat pedig 2009-2010 folyamán építették újjá, s vörösréz lemezzel burkolták. 2011 óta a templom melletti térrész II. János Pál pápa nevét viseli.

Michl József, Tata polgármestere a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a város egyik kiemelkedő és régóta várt felújítása kezdődik el a magyar állam támogatásával. A templom építésének idejében az Esterházy család volt az a mecénás, amely a közösség mellett óriási támogatással finanszírozta a templom létrejöttét, s így vált kulturális, épített örökségünk kiemelkedő részévé. Szép időszak adatott itt Tatán Havassy Bálint plébános úrnak, hiszen úgy lehet részese a templom felújításának, hogy közben lehetősége nyílik arra, hogy a templomi közösség is megújuljon – fogalmazott a polgármester, aki köszönetet mondott a Győri Egyházmegyének és Bencsik János országgyűlési képviselőnek, amiért már évek óta szorosan együttműködnek az önkormányzattal a felújítás ügyében, valamint Soltész Miklós államtitkárnak, aki segítette az Egyházmegye kérését eljuttatni a magyar kormány felé, s így az Egyházmegye megkaphatta a támogatást.

A felújítás terveinek elkészítésére tatai építészt választott az Egyházmegye, a munkát Markos Anikónak, a Megyei Építész Kamara elnökének köszönhetjük, a kivitelezést az "ARTemisz & Sofia" Építőipari Kft. végzi.

Dr. Veres András győri megyéspüspök a sajtótájékoztatón kiemelte, hogy a templomoknak minden település életében rendkívüli jelentőségük van, nemcsak külső, arculati, városképi szempontból, hanem azért is, mert ahol templom van, ott a településnek van lelke. A felújítás a Magyar Kormány támogatása nélkül nem jöhetne létre, s a kormányzatnak azért fontos egy ilyen beruházás, mert a templom mindenhol nemzeti érték. Ezek az épületek egy adott országról, településről beszélnek, és hozzájárulnak a turizmus fejlődéséhez is, ezért nagyon helyénvaló, hogy a kormány segíti a templomok, így a tatai nagytemplom megújítását. Az pedig, hogy egy templom ne csupán külsőleg újuljon meg, hanem a közösségének lelki megerősödését is szolgálja, már az Egyház feladata – nyilatkozta Dr. Veres András.

A kormány az elmúlt években jelentős segítséget tudott adni ahhoz, hogy mind a katolikus, mind pedig a református közösségek találkozási helyei, templomai nagy számban országszerte megújulhassanak. Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár a Kossuth téren elmondta, hogy a Szent Kereszt Templom megújítását 625 millió forinttal támogatja a magyar kormány, s ennek azért is óriási a jelentősége, mert a 2015-ben újjászületett Kossuth térrel együtt a városnak ez a területe méltán lehet így a tataiak büszkesége. Az egyházak megléte egy társadalomban kiemelkedő, közösségteremtő és a közösségeket szolgáló erejükre nagy szükség van, a jelenlétüket és a jövőjüket ezért folyamatosan segíteni kell, hiszen a legfontosabb a hit, a kereszténység, és az ebből fakadó kultúra megtartása.

Soltész Miklós a helyszínen tájékoztatott arról, hogy 25 millió forintos állami támogatás segítségével hamarosan megújul a Kálvária-dombon lévő Golgota szoborcsoport is.

Bencsik János országgyűlési képviselő a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a templom felújításának kérdése már 2015-ben, a Kossuth téren zajló munkák megkezdésekor felmerült, s a tárgyalások az Egyházmegyével akkoriban meg is kezdődtek a beruházásról. Isten útjai kifürkészhetetlenek, de ha kellő állhatatossággal, közösen meghatározva próbáljuk meg járni az utunkat, akkor olyan ügyek is célba érhetnek, amelyek korábban reménytelennek tűnhettek – fogalmazott Bencsik János. Az országgyűlési képviselő elárulta, már dolgoznak a II. János Pál pápa tér megújítását, és a templom mögötti parkoló végleges kialakítását szolgáló terveken is.

A tatai Szent Kereszt Templom felújítása várhatóan több mint egy évig tart majd, mivel műemlékről van szó, ezért a teljes homlokzati felújítást kőrestaurátor és farestaurátor végzi, valamint felújítják, kicserélik az összes nyílászárót is. A templom homlokzatának színéről a javított felület kialakítása után döntenek majd.