A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Tata elnyerte a Tehetségbarát Önkormányzat címet

Június 6-án Budapesten, a Hagyományok Házában adták át a Tehetségbarát Önkormányzat 2019 díjakat. Idén 6 önkormányzat, köztük Tata Város Önkormányzata részesült az elismerésben.

A Tehetségbarát Önkormányzat díjat olyan önkormányzatok kaphatják meg, amelyek folyamatosan segítik a tehetséges fiatalok felkutatását, támogatását, és  a tehetséggondozó szervezetekkel is példamutató együttműködést folytatnak.

Tata az UNICEF „Gyermekbarát Város” kezdeményezéséhez való 2008-as csatlakozásával olyan irányvonalat határozott meg, amely elősegíti a fiatalok ismereteinek bővítését, a tehetséggondozást, a nemzeti kultúra iránti fogékonyságát. A helyi program egyik célja 2019-ben is a fiatal tehetségek felkutatása, tehetséggondozása, egyéni és közösségi fejlődésük, érvényesülésük segítése a minőség, az innováció és az ifjúsági munka elismerése révén. A díj elnyerésében többek között szerepet játszott az is, hogy önkormányzatunk széleskörű ösztöndíj támogatást nyújt: „Tata város legszorgalmasabb diákja” elnevezéssel általános és középiskolás kategóriában, az „Arany János Tehetséggondozó Programmal" középiskolás diákok részére, a  „Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíj" pályázattal, az „Öveges József Tanulmányi Ösztöndíj" pályázattal, valamint az „Esterházy Miksa Viator” sportösztöndíj  kategóriákban - tehetséges fiataljainknak.

Tata városa köznevelési, közoktatási, illetve közművelődési megállapodások útján is támogatja a tehetséggondozással foglalkozó intézményei, szervezetei működését.  Az ősszel nyíló Tehetség Centrum működésével a fiatal tehetségek felkutatása, tehetséggondozása valóságos, elérhető közegbe kerül a felkínált programok, képzések által, amely nagyszerű lehetőséget kínál nemcsak a városnak, hanem az egész régiónak.

A kitüntetést 2019-ben Tata mellett Kisvárda, Nagykőrös, Karcag, Debrecen, és Budapest IX. kerülete, Ferencváros nyerte el.  A díjat a Bonis Bona - A nemzet tehetségeiért elnevezésű díjak átadásán a Hagyományok Házában  Schanda Tamástól, az Innovációs és Technológiai Minisztérium európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkárától Bálint Anita, az önkormányzat  Humánszolgáltatási Irodájának vezetője vette át.