A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Magyary Zoltánra emlékezett a népfőiskola

A Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság és Tata Város Önkormányzata szervezésében június 12-én rendezték az idei Magyary Konferenciát a Piarista Rendház épületében. Az esemény hagyományosan az Öreg-tó partján kezdődött, ahol megkoszorúzták Magyary Zoltán szobrát, majd ezt követően szakmai előadásokkal folytatódott.

A konferenciát már hosszú évek óta megrendezi a népfőiskola Magyary Zoltán születésnapjának hetében. Borsó Tibor a Népfőiskolai Társaság elnöke az esemény kapcsán úgy nyilatkozott: - Ilyenkor arról a közigazgatás tudósról emlékezhetünk meg, akinek a tanai, tudása máig élő és hasznosítható annak érdekében, hogy a kormányzást, a jogalkotást közelebb hozzuk az emberekhez.  Minden tatai büszke lehet Magyary Zoltánra, akinek szellemi hagyatékára építve a népfőiskola egy hosszú távon működő közösséget tudott összekovácsolni, mely tovább viszi a névadó eszmeiségét, és programjain keresztül folyamatosan értéket közvetít – mondta el Borsó Tibor, aki a konferencián „Hagyomány és megújulás a Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság tevékenységében” címmel tartott előadást.

Michl József polgármester a találkozón elmondta: - Magyary Zoltán Tata szülötteként olyat alkotott, amiből napjainkban és még a jövőben is sokat tanulhatunk. Munkássága kiemelkedő volt abban a tekintetben is, hogy képes volt önmagán túllépve széles körben, térségben gondolkodni: a Tatai járáson keresztül mintát mutatott arra, hogyan tud egy város úgy együttműködni a környező kistelepülések közösségeivel, hogy nagyságával, erejével ne elnyomja őket, hanem maga mellett, segítő társként erősítse. Hogy Magyary tapasztalatait, tudását hogyan hasznosítjuk, és hogyan követjük a példáját, annak bemutatására nagyon jó alkalom ez a konferencia – fogalmazott Michl József. A városvezető  „Bővült a Felsőoktatási Képzési Központ Tatán” címmel tartott előadást a helyszínen.

A szakmai találkozón a piarista rendházban számos témát érintettek az előadók, többek között a közigazgatás jövőjéről, a magyar közigazgatás hatékonyságáról az Európai Unióhoz viszonyítva, valamint a megyei értékekről és dr. Kálmán Attila munkásságáról hallhattak az érdeklődők előadást.