A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

25 sikeres tanév a Talentum Iskolában

A tatai Talentum Angol-Magyar Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Gimnázium és Művészeti Szakgimnáziumban június 13-án rendeztek ünnepséget abból az alkalomból, hogy az intézmény lezárta 25. tanévét.

 

A Talentum Iskolát 1993-ban hívta életre egy kis szülői közösség és az intézményt jelenleg is fenntartó alapítvány vezetője, Fogelné Nagy Éva. A közreműködő szülők gyermekei az alsó tagozat végére értek, és a szülők azt szerették volna, hogy a felső tagozatban is folytatódjon a megkezdett képességfejlesztő program, ám ez nem volt lehetséges az adott iskola keretei között, ezért jött létre a Talentum Iskola. Az első két tanévet saját épület híján a Művelődési Központban töltötte az első két osztály. Az 1995 szeptemberében kezdődő harmadik tanévet szülői felajánlásra a Kossuth tér 11. számú épületben kezdhették el. A következő években évfolyamról évfolyamra teltek meg az osztályok, és gyarapodott a tantestület. 1996-ban lehetőség adódott arra, hogy az  iskolát alsó tagozattal bővítsék, és 12 évfolyamossá alakítsák, s átvették a kertvárosi iskola négy osztályának működtetését is. 1997-ben gimnáziumi képzési szakaszba érkeztek az alapító évfolyam diákjai. Ebben a tanévben intenzív angol nyelvi képzésben vettek részt, hasonlóképpen a későbbi nyelvi előkészítő osztályhoz, s ugyanebben a tanévben egy fazekas szakképző osztály is megkezdte tanulmányait a kertvárosi tagintézményben. Többszöri költözködés után aztán végleges helyükre kerültek a Szerafikum épületében. Időközben az alsó tagozatos osztályok működését létszámhiány és helyhiány miatt néhány évig szüneteltetniük kellett. A 2011-2012-es tanévben új, angol-magyar két tanítási nyelvű programmal indították útjára ismét az alsó tagozatot. 2007-ben a szakképzési törvény változása miatt megszűnt az iskolában a kézműves szakképzés, s artista képzést indítottak az általános iskolában, a középiskolában pedig artista és grafikus párhuzamos szakközépiskolai képzés indult 2013-tól.

A 25 éves jubileummal kapcsolatban Fogel Zsolt igazgató elmondta: - Az elmúlt 10 évben már tudatosan törekedtek arra, hogy az iskolát egyre jobban megismertessék a tataiakkal, hogy lássák azt is, milyen jól kiegészítik a helyi oktatási intézményeket. A mögöttünk álló negyed század egy igazi küzdelem volt, például a helyváltoztatások, vagy a különböző iskolaszerkezetek működtetése miatt, de mindig próbáltak alkalmazkodni az aktuális társadalmi igényekhez. „Az első 15 év ahhoz kellett, hogy rugalmasak legyünk, higgyünk magunkban és abban a jövőbe mutató szellemiségben, amit az alapítók lefektettek, s ami a 25 évet összeköti” – tette hozzá Fogel Zsolt.

Az ünnepségen Michl József polgármester úgy nyilatkozott: - Mára nagyon szépen kialakult a város oktatási sokszínűsége, és olyan nagy a választék, hogy a tatai családok túlnyomó többsége biztosan talál helyben oktatási intézményt a gyerekeknek. A tatai iskolák mindegyike fel tud mutatni valamilyen különleges, egyedi vonást, a Talentum Iskola különlegessége a családias légkör, és az a lendület, amely az alapítás óta töretlen, s egy izgalmas fejlődést hozott az iskola életébe. Az intézmény nagyon jól illeszkedik a városi tehetséggondozás rendszerébe is, és ezzel nagyban hozzájárult ahhoz, hogy idén Tata Város Önkormányzata elnyerte a Tehetségbarát Önkormányzat 2019 díjat.

Az évfordulóról a tanév során már számos módon megemlékeztek, az osztályok különbözőképpen, többek között a művészet vagy a sport segítségével jelenítették meg a 25-ös számot, az egykori diákok, pedagógusok pedig a jubileum alkalmából egy kötetlen hangulatú pikniken találkoznak egymással.