A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

2 óra alatt 1 havi víz zúdult Tatára szombaton

A hétvégi esőzés Tatát sem kímélte, egy nap alatt városunkban és környékén az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai szerint országos viszonylatban is kiemelkedő mennyiségű, 72 milliméternyi eső esett - ez ilyenkor átlagosan egy havi víz mennyiségének felel meg - amely Tata több pontján okozott gondot.

Június 22-én szombaton délután villámlással teli zivatarrendszer lépte át a nyugati határt, emiatt heves viharok alakultak ki, helyenként felhőszakadással, kiadós mennyiségű csapadékkal. A Meteorológiai Szolgálat csapadéktérképe azt mutatta, hogy térségünk kapta hazánkban a legtöbb esőt egy nap alatt. A hirtelen lezúduló eső következtében az egyik legtöbb bejelentés megyénkben érkezett a tűzoltókhoz, akik Tatán is számos helyen szivattyúztak.

A felhőszakadás városunkban elsősorban a lejtős, meredekebb szakaszokon okozott gondot, többek között a Május 1. úton, a Komáromi út-Új út kereszteződésében, az Új úton, Újhegyen a 9-es és 8-as dűlőnél (ahol a napokban fejezték be közel 1 millió forint értékben a gréderezést), Agostyánban a Kukorica dűlőnél, a Vasút utcán a vízvédelmi támfal melletti telken, a művelődési ház oldalánál és a Túri utcán a parkolóban. Problémát okozott az is, hogy a nagy mennyiségű, sebes víz összegyűjtötte a hordalékot, és így elzáródtak a vízelvezető rácsok, ebben érintett volt például a József Attila és a Szent István utca, de az Új úton is eldugultak az átereszek valamint beázott a Bartók Óvoda épülete is. Emellett pincék teltek meg vízzel, emiatt az agostyáni, a kocsi és a tatabányai tűzoltók is dolgoztak Tatán, köszönjük munkájukat! Szombat este a Tatai Városgazda Nonprofit Kft. szintén azonnal elkezdte a munkát, több helyen szivattyúztak, vasárnap óta pedig a cég munkatársai folyamatosan végzik a hordalék eltakarítási, tisztítási és útrendezési munkákat, a rácsok és vízlefolyók tisztítását valamint a burkolt utak melletti padkakimosódások helyreállítását.

Az elmúlt években Tatán elvégzett csapadékvíz elvezetési munkák eredménye a heves esőzések ellenére is sikeresen megmutatkozott. Az Építők Parkjánál nemrég kiépített, a Kertváros egy részének csapadékvizét is levezető csapadékcsatorna jól vizsgázott, hiszen a korábbi intenzív esőzésekkor jelentkező elöntések a városrészben jelentősen csökkentek, ahogyan a Kismosó patak megújult mederszakasza is segített a vízelvezetésben. Korábban a patakra volt kötve a Kocsi utcai vízelvezető betoncsatorna, helyette épült idén egy új vezeték, melyet átkötötték a Kismosó-patak új, nyílt medrére, majd a Kocsi utcától a Nagykert utca végében lévő telkek irányába létrejött a csapadékcsatorna teljes rekonstrukciója.

Köszönet mindenkinek a segítségért, és az érintett ingatlantulajdonosoknak a türelemért. Ha a továbbiakban valakinek a városvezetés segíteni tud, keressenek bizalommal.

Tata Város Önkormányzata