A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

A határnyitásra emlékezik a Német Nemzetiségi Múzeum

A tatai Német Nemzetiségi Múzeumban kiállítással emlékeznek meg a határnyitásra az esemény 30. évfordulója alkalmából. A tárlatot augusztus 2-án nyitották meg.

 

1989 augusztus 19-én a Fertő-tó mellett páneurópai pikniket rendeztek, s az ebből az alkalomból ideiglenesen megnyitott osztrák-magyar határon több száz, az akkori NDK-ban élő állampolgár lépett át. Egy hónappal később, szeptember 11-én hivatalosan is megnyílt a magyar határ a nyugatra távozni szándékozó keletnémet állampolgárok előtt. Erre emlékezve a páneurópai piknik és a határnyitás eseményének kerek évfordulója adja a Német Nemzetiségi Múzeum legújabb kiállításának témáját.

Busa Mónika, a Kuny Domokos Múzeum néprajzosa elmondta: - Tata és a határnyitás kapcsolata két irányból közelíthető meg. Az egyik a gerlingeni testvérvárosi barátságunk, ami ugyan két évvel korábban kezdődött, de 1989 fordulópontot jelentett a két város kapcsolatában. Másrészről pedig a tatai Dr. Kis Tibor személyesen egyedüliként vett részt Tatáról a páneurópai pikniken, és szemtanúja volt a határnyitás eseményének, így saját emlékeivel tudott hozzájárulni a kiállítás anyagához.

A tárlat berendezési tárgyai több helyről érkeztek, a gerlingeni múzeumból, a Kuny Domokos Múzeum gyűjteményéből , helyi közösségi gyűjtésből és az  Agostyáni Önkéntes Tűzoltó Egyesülettől, hiszen ők akkoriban kapták meg az első tűzoltóautójukat Gerlingenből.

A kiállítás megnyitóján részt vett gerlingeni testvérvárosunk képviseletében  Horst Arzt Tata Város Zsigmond Király Díjasa feleségével, valamint Erich Gscheidle a Magyarországi Németek Szövetségének titkára feleségével. Az eseményen köszöntőt mondott Michl József polgármester, harmonikán közreműködött.  Dr. Major Mária a Baji Német Nemzetiségi Hagyományőrző Egyesület elnöke, valamint Dr. Kis Tibor idézte fel emlékeit az 1989-es páneurópai piknikről. 

A Határ-Nyitás elnevezésű tárlatot év végéig látogathatja a közönség a Német Nemzetiségi Múzeum tetőterében.